Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Új uniós rendeletjavaslat az európai nagy ...

Új uniós rendeletjavaslat az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozásának témájában

A Bizottság további lépéseket tesz a digitális évtized menetrendjében Európa digitális szuverenitásának megerősítése érdekében, amint azt Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló beszédében bejelentette.

A Bizottság szeptember 18-án az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében, hogy fenntartsa és előmozdítsa Európa vezető szerepét a szuper-számítástechnika és a kvantuminformatika területén. A rendeletjavaslat támogatja az új szuperszámítógépes technológiákkal, rendszerekkel és termékekkel kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeket, előmozdítja az infrastruktúra használatához szükséges készségeket, és Európában világszínvonalú ökoszisztémát kíván megalapozni. A javaslat 8 milliárd EUR összegű beruházást tenne lehetővé a szuperszámítógépek következő generációjába, ami a jelenleginél lényegesen nagyobb költségvetést jelent.

Az új generációs nagy teljesítményű számítástechnika terén elért európai sikerekre építve a szuper-számítástechnika kulcsszerepet fog játszani az európai helyreállításban. A stratégiai beruházási prioritásként megjelölt szuper-számítástechnika a teljes digitális stratégia alapját fogja képezni a nagy adathalmazok elemzésétől a mesterséges intelligencián és a felhőalapú technológiákon át a kiberbiztonságig. Ezenkívül az elfogadott ajánlásban a Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy fokozzák az ultragyors hálózati összekapcsoltságot, és dolgozzanak ki közös megközelítést az 5G kiépítésére vonatkozóan.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye

Bővebben: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_1592