Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Brüsszeli források

Brüsszeli források

A közvetlen kifizetésű brüsszeli források

A Magyar Kormány – az EU 2004 óta csatlakozott tagállamai között egyedüliként – felismerte, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban a közvetlen brüsszeli kifizetésű (az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból lehívható forrásokon kívül rendelkezésre álló) források elnyerése érdekében szükséges egy információs, koordinációs és irányító szervezet létrehozása, amely sikeres tevékenységével hozzájárul a kontinens és hazánk gazdasági növekedéséhez és a társadalmi kohézió megerősítéséhez. Ennek érdekében 2014. decemberében megalapította a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-t (MFK), amelynek vezetésével Kiss Antal miniszteri biztost bízta meg.

A 2014-2020-as programozási időszakban az Európai Bizottság által meghirdetett 17 közvetlen brüsszeli kifizetésű szakpolitikai programnak köszönhetően több mint 130,5 milliárd euró (kb. 500-600 pályázat) közvetlen támogatás áll a tagországok rendelkezésére. Ezek a programok a következők: CEF, COSME, Consumer Programme 2014-2020, Creative Europe, Customs 2020, EaSI, ERASMUS+, Europe for Citizens, Fiscalis 2020, Health III Programme, Hercule III, Horizon 2020, Internal Security Fund, Justice 2014-2020 Programme, LIFE Programme, Pericles 2020, Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 Programme.

A közvetlen uniós támogatások rendszerének ismerete és forrásai felhasználásának megerősítése mind gazdaságilag, mind társadalmilag szükséges. Az MFK ennek a szükségnek a megerősítésében hivatott egy bonyolult európai pályázati rendszerben magyar nyelven naprakész információt szolgáltatni, valamint a pályázói kedvet és kapacitásokat ösztönözni együttműködve a gazdaság, a civil társadalom és az államigazgatás szereplőivel.

Az MFK szerepe és munkája nemcsak hazai, de uniós szinten is hiánypótló több tekintetben is: