MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Brüsszeli források

A közvetlen kifizetésű brüsszeli források

A Magyar Kormány – az EU 2004 óta csatlakozott tagállamai között egyedüliként – felismerte, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban a közvetlen brüsszeli kifizetésű (az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból lehívható forrásokon kívül rendelkezésre álló) források elnyerése érdekében szükséges egy információs, koordinációs és irányító szervezet létrehozása, amely sikeres tevékenységével hozzájárul a kontinens és hazánk gazdasági növekedéséhez, a társadalmi kohézió megerősítéséhez. Ennek érdekében 2014. decemberében megalapította a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-t (MFK), amelynek vezetésére Kiss Antal miniszteri biztost nevezték ki.

A 2021-2027-es programozási időszakban az Európai Bizottság által meghirdetett 4 közvetlen brüsszeli kifizetésű szakpolitikai programcsoportnak köszönhetően több mint 270 milliárd euró (közel 1000 pályázat) közvetlen támogatás áll a tagországok rendelkezésére. Ezek a programok a következő csoportokban érhetők el: Innovation (Horizon Europe, Euratom, ITER), European Strategic Investments (InvestEU Fund, Connecting Europe Facility, Digital Europe), Single market (Single market programme, COSME, EU anti-fraud Programme, FISCALIS, CUSTOMS), European space programme, Investing In People, Social Cohesion And Values (European Social Fund+, Erasmus +, European solidarity corps, Creative Europe, Justice citizens equality rights and values), Environment And Climate Action (Programme for Environment and Climate Action „LIFE”, Just Transition Fund), Internal Security Fund, European Defence Fund, Recovery And Resilience (EU4Health).

A közvetlen uniós támogatások rendszerének ismerete és forrásai felhasználásának megerősítése mind gazdaságilag, mind társadalmilag szükséges. Az MFK ennek a szükségnek a megerősítésében hivatott egy bonyolult európai pályázati rendszerben magyar nyelven naprakész információt szolgáltatni, valamint a pályázói kedvet és kapacitásokat ösztönözni együttműködve a gazdaság, a civil társadalom és az államigazgatás szereplőivel.

Az MFK szerepe és munkája nemcsak hazai, de uniós szinten is hiánypótló több tekintetben is:

  • elsőként egyedülálló, magyar nyelven mindenki számára elérhető, naprakész, és felhasználóbarát pályázati információs rendszert hozott létre www.palyazatokmagyarul.eu címmel. Az internetes felületen rendszerezetten, tematikusan, és nem utolsósorban könnyen kereshető módon tájékozódhatnak az érdeklődők 16 közvetlen támogatású uniós program pályázati lehetőségeiről, az oldal biztosítja a pályázni vágyók számára az egyszerű és gyors jelentkezést, illetve a tájékozódást a pályázati rendszerben.
  • ösztönző céllal, jó gyakorlatok terjesztésére www.nyeromagyarok.eu címmel online felületet működtet, amelynek célja, hogy az elmúlt hét éves ciklus (2014-2020) közvetlen uniós támogatásból megvalósuló hazai projektjeit olvasmányosan, blogszerűen bemutatva példát állítson az aktuális ciklus potenciális pályázói számára. Ezáltal inspirálja az érdeklődőket a pályázatokban való részvételre.

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: