MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Rólunk

A közvetlen európai uniós programok pályázatai jelentik a jövőt. Ezen – az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból lehívható forrásokon kívül rendelkezésre álló – források elnyerése egyre fontosabb, mivel a következő ciklusokban egyre kisebb mennyiségben fognak rendelkezésre állni az operatív programokon keresztül lehívható támogatások. A 2014-2020-as programozási időszakban már sikerrel elsajátítottuk ezt az uniós pályázati kultúrát, amellyel a közvetlen európai uniós programok pályázatain gyakorlottan és eredményesen tudunk részt venni. Ezért továbbra is a 2021-től kezdődő programozási ciklusban teljes tudásbázisunkat és kapcsolatrendszerünket a minél gyorsabb és sikeresebb pályázati részvétel szolgálatába állítjuk ügyfeleink részére.

Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy a közvetlen uniós pályázati rendszernek az ismeretével ezeket a forrásokat minél nagyobb mértékben fel tudjuk használni.

A Magyar Kormány – az EU 2004 óta csatlakozott tagállamai között egyedüliként – ezt felismerve döntött 2015-ben a közvetlen európai uniós programok forrásainak hatékony felhasználásának összehangolásáról és a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (MFK) létrehozásáról, és folyamatos fenntartásáról, így az intézmény immár a teljes régió egyik legnagyobb projektgenerátorává, kapcsolati hálójává és tudásbázisává vált.

Az MFK kiemelt feladata – ahogyan az elmúlt években is tette -, hogy segítse a kárpát-medencei szervezeteket, a közvetlen támogatású uniós források elnyerésében. Az MFK minden magyarul beszélőnek - éljen Európa vagy a világ bármely pontján- eligazodást nyújt az uniós pályázatok rendszerében.

A honlapot látogatók a fentieken túl nyomon követhetik az MFK legfrissebb híreit, és mindössze egy kattintással elérhetik a www.palyazatokmagyarul.eu és www.nyeromagyarok.eu oldalakat.

Ezen a felületeken mindenki számára átláthatóan, világos rendszerben mutatjuk meg azt az utat, amely az Európai Unió „kasszájához” vezet.

Szervezetünk folyamatosan figyeli az új pályázati kiírásokat, munkatársaink feldolgozzák és közreadják azokat. A 2021-2027-es időszakban, 6 témakörben, ahogy korábban is írtuk, összesen több mint 270 milliárd euró áll a pályázók rendelkezésére.

Mivel a magyar nemzet a maga 13 milliós lélekszámával a 9. helyen áll az Európai Unión belül a nemzetközösségek  listáján, a célunk nem lehet más, minthogy hozzuk el ennek az összegnek legalább a ránk eső részét! Szövetkezzünk erre, dolgozzunk ezen együtt!

Közös munkára hívunk minden ebben érdekeltet, érkezzen a civil világból, kis-, vagy nagy vállalkozástól, faluról, városból, az ország határán innen vagy túlról.

Jó böngészést kíván
az MFK csapata

Beszélgetés Kiss Antallal, az MFK Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatójával

Kiss Antal, volt miniszteri biztos a Magyar Fejlesztési Központ megálmodója és ügyvezető igazgatója 2014 óta.

Rólunk

 

Milyen céllal jött létre a Magyar Fejlesztési Központ?

A szervezet életre hívásakor a célunk egyrészt az volt, hogy a közvetlen módon elérhető brüsszeli forrásokból (mely nem azonos az operatív programokban szereplő, közvetett uniós támogatásokkal) minél többet le tudjanak hívni a magyar vállalkozások. Másrészt az, hogy a munkánk által a hazai pályázók az európai térben szétszórt és polarizált információkhoz anyanyelven jussanak hozzá. Korábban ez egy ellátatlan feladat volt Magyarországon, így 2014 óta hiánypótló szereplőként mi végezzük ezt a koordinációs, segítő munkát. A pályázatokat dekódoljuk, azaz lefordítjuk és strukturálttá, ezáltal közérthetőbbé és könnyebben kereshetővé tesszük az érdeklődők számára. Így mindenki egyszerűbben rátalálhat a saját vállalkozásához illeszthető fejlesztési lehetőségre.

Magyar sajátosság vagy külföldi mintára hozták létre?

Hasonló kezdeményezéssel néhány országban - főképp Spanyolországban és Portugáliában – már találkoztunk, de azok nem ennyire strukturáltak, így kijelenthetjük, hogy úttörők vagyunk ezen a téren. Ráadásul 2021 júniusától kezdve a Miniszterelnökség kötelékébe kerül a szervezetünk, tehát a kormány az eddigieknél nagyobb, kiemelt szerepet szán az itt zajló munkának. Szeretnénk elérni, hogy minél több magyar pályázat jusson be és nyerjen pozitív elbírálást Brüsszelben, melyhez a Miniszterelnökség, és természetesen a Magyar Fejlesztési Központ is minden segítséget megad.

A nyelvi nehézségek áthidalásán túl milyen egyéb problémákra nyújt a központ megoldást?

A 2014 óta eltelt időszak tapasztalata egyértelműen azt mutatja, hogy szükség van Magyarországon egy olyan szervezetre, mely az újonnan született, innovatív ötleteket és a meglévő fejlesztéseket - azok egy bizonyos szakaszában - felkarolja, katalizátorként vezeti, segíti, s amelyik arra érdemes, azt az európai, pályázati térbe segíti. Emellett a pályázókat olyan szakértőkkel, tanácsadókkal köti össze, akiknek a segítségével az elképzeléseiket sikerre tudják vinni.

Mekkora a pályázási hajlam e téren hazánkban?

A lakosság számára vetített, ideális lehívható összeget még nem értük el, de azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbben a lehető legtöbb forrást elnyerhessék. A közvetlen brüsszeli pályázatoknál nagyon magas szakmai színvonalat vár el az Unió, mely a pályázók részéről másfajta hozzáállást és átlagon felüli munkát igényel. Ha valaki nem tud vagy akar ennek megfelelni, az nyilván nem ezt az utat fogja választani. A befektetett munka ugyanakkor hosszútávon többszörösen megtérül, hiszen az elnyert támogatáson túl, komoly európai kitekintéshez és kapcsolatrendszerhez is hozzájut a pályázó, mely egyértelműen pozitív irányba befolyásolja az adott vállalkozás jövőjét.

Ön miért vállalta el annak idején a fejlesztési központ vezetését?

Volt Magyarországon egy olyan terület, amely addig belakatlan volt. Én ezt felismertem, s elsőként fejben „rendeztem azt be”, majd Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel megvitattam az elképzeléseimet, aki rációt és jövőt látott azokban - így született meg hét éve a Magyar Fejlesztési Központ. Célunk, hogy a magyar tudás és tehetség képességeinkhez és felkészültégünkhöz mérten mind a jelenben, mind a jövőben a hozzá illő módon tudjon kamatozni. Mi ennek a küldetésnek vagyunk a segítő, támogató szolgálata.

Ön számos területen dolgozott már, milyen tapasztalatot és tudást tudott ebbe a rendszerbe beépíteni, ami hozzájárul a fejlesztési központ sikeres működéséhez?

Én mindig is rendszerben, struktúrákban gondolkodtam, fel tudom mérni, hogy egy adott területet - legyen az bárhol az életben - hogyan lehet optimalizáltan és hatékonyan működtetni. A sok éves kommunikációs és PR területeken szerzett tapasztalatom a Magyar Fejlesztési Központ működtetésénél is hasznos, hiszen csak magas színvonalú marketing-kommunikációval tudjuk a szervezetünket megismertetni, a célcsoportunkat pedig sikerrel megszólítani.

Mi az Ön ars poeticája szakemberként?

Életem minden eddigi tevékenységének a mozgatórugóját a közösségépítés jelentette, s nincs ez másképp itt, a fejlesztési központban sem: a kollégáimmal egy bizonyos feladat köré elkötelezett vállalkozókból, szakemberekből, tudósokból, civil területen ténykedőkből álló, dinamikusan fejlődő, szép eredményeket felmutató közösséget hoztunk és hozunk létre. Hiszek a magyar tálentumban, a magyar közösségben, melyben mindenkinek fel kell fedeznie és meg kell találnia azt a helyet, melyet az ő képességei és tehetsége alapján be tud lakni. S ha mindezt kellőképpen megbecsüljük, ebből a sok-sok tálentumból erős és maradandó közösség születhet – egy a tradíciójára büszke, de a fejlődés útját járó nemzet.

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: