Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Új LIFE éghajlat-politikai projektek: a pályázók ...

Új LIFE éghajlat-politikai projektek: a pályázók csaknem 500 millió euró uniós forrást igényelnek

Az EU LIFE programjának 2020-ra szóló, éghajlat-politikai projektekre vonatkozó felhívására válaszul az Európai Bizottság 258 új pályázatot kapott. Ez 55%-os növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Ez is növekvő elkötelezettséget mutat az éghajlatváltozás kezelése és az ahhoz való alkalmazkodás iránt.

A pályázók minden tagállamból érkeznek, és a javasolt projektek becsült összköltsége megközelítőleg 978 millió euró. Ez a teljes összeg a következőképpen bontható fel:

- 361 millió euró az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz – 110 pályázat

- 510 millió euró az éghajlatváltozás mérsékléséhez – 104 pályázat

- 107 millió euró az éghajlatváltozás irányításához és tájékoztatásához – 44 pályázat.

A potenciális projektek mintegy 498 millió euró társfinanszírozást igényelnek az EU-tól. Kombinált tevékenységeik célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése, valamint az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos tudatosság és együttműködés fokozása.

A finanszírozással az EU-nak az Európai Zöld Megállapodásban meghatározott éghajlat-politikai célok megvalósítását is támogatja.

Következő lépések

Az éghajlatváltozással kapcsolatos hagyományos projektek 2020-as felhívása 2020. október 6-án zárult le. Az Európai Bizottság 2021 februárjában tájékoztatja a pályázókat pályázataik eredményéről.

A következő felhívást 2021 áprilisában teszik közzé.