Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Több mint egymilliárd forint energiahatékonyságra az ...

Több mint egymilliárd forint energiahatékonyságra az MFK vezette konzorcium közreműködésével

Több mint egymilliárd forint energiahatékonyságra az MFK vezette konzorcium közreműködésévelVissza nem térítendő projektfejlesztési támogatás érkezik az Európai Beruházási Banktól hat megyei jogú város energiahatékonysági beruházásának előkészítésére

A Magyar Fejlesztési Központ és a TrendEn Kft. alkotta konzorcium sikeres pályázata révén 3 077 363 euró, azaz 1 000 142 975 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a hat megyei várost érintő KaposGrid energiahatékonysági beruházási program a megvalósítás előkészítéséhez az Európai Bizottság ELENA-programja keretében.

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött megbízási szerződés alapján a Magyar Fejlesztési Központ vezette konzorcium feladata volt az ELENA-pályázat koordinálása és beadása az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága részére. Az ELENA-program (European Local ENergy Assistance – Európai Helyi Energetikai Támogatás) az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank közös támogatási eszköze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a helyi önkormányzatoknak a megújuló energia, az energiahatékonyság és a közlekedés területén tervezett beruházások előkészítéséhez, hogy minél hatékonyabban részt tudjanak vállalni az európai klímavédelmi és kibocsátáscsökkentési célok teljesítésében.

Az 57,4 milliárd forintos összköltségvetésű KaposGrid-projekt célja, hogy hat dunántúli megyei jogú város – Dunaújváros, Kaposvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg – részvételével közös beruházási programban valósítsa meg a városok energiahatékonysági modernizációját. Az MFK közreműködésével most elnyert támogatás a beruházások előkészítésének költségeihez járul hozzá.