Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > TÁRGYI TUDÁS, GYAKORLATI ISMERETEK, MŰHELYTITKOK: ÍGY ...

TÁRGYI TUDÁS, GYAKORLATI ISMERETEK, MŰHELYTITKOK: ÍGY LÁTTÁK A RÉSZTVEVŐK AZ MFK KÖZVETLEN BRÜSSZELI FEJLESZTÉSI FORRÁSOKRÓL SZÓLÓ KÉPZÉSÉT

Lezárult a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) képzése (a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény hatálya alá tartozó okleveles képzés, nyilvántartási szám: E-001696/2017/D001), amelynek témája a közvetlen brüsszeli fejlesztési források rendszere, a pályázati követelmények bemutatása, a projektek fejlesztésének és menedzselésének módszertana volt. A tanfolyamon elsajátítható tudás hozzásegíti a gazdaság szereplőit ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak az Európai Unió által biztosított pénzügyi forrásokra és finanszírozási lehetőséget biztosítsanak ötleteik megvalósításához.

A képzés résztvevői megosztották tapasztalataikat a tanultakkal kapcsolatban, amely iránymutató lehet azok számára, akik a jövőben szeretnék elvégezni a követlen brüsszeli forrásokról szóló tanfolyamot.

Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke elégedetten nyilatkozott az MFK képzéséről. A tanultak közül kiemelte a konkrét pályázati lehetőségekről, a pályázattal kapcsolatos közösségekről és műhelytitkokról szerzett ismereteit, valamint azokat a rendkívül gyakorlatias tanácsokat, amelyeket kapott. Nem csupán elérte célját a részvétellel, hanem sokkal több hasznosítható ismerethez jutott, mint amit várt. Az új tudás felhasználását illetően Nagy Anna a következőket mondta: „Már el is kezdtem felvenni a kapcsolatot olyan intézményekkel, akikkel együttműködést lehetne létrehozni, adott esetben közösen pályázni. Az MFK képzésén sok jó ötletet kaptam.” Végül, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke javasolná a képzésen való részvételt másoknak is, mert meglátása szerint még mindig nagyon kevesen ismerik a közvetlen brüsszeli fejlesztési források felhasználási területeit azok, akik a leginkább hasznosítani tudnák ezeket a lehetőségeket.

Lengyel Zoltán, az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság Projektfelügyeleti- és Tervezési Főosztályának főosztályvezetője kiemelte, hogy a képzés áttekinthetővé tette a közvetlen brüsszeli fejlesztési források bonyolult rendszerének felépítését és logikáját, továbbá rávilágított a pályázati követelmények és a támogatási kritériumok sajátosságaira. A tanultakat és a témával kapcsolatban megismert új szempontokat Lengyel Zoltán a mindennapi munkájában tervezi hasznosítani. Az MFK képzésének elvégzését pedig ajánlaná másoknak is: „Valamennyi, fejlesztéspolitikával foglalkozó (állami szférában dolgozó) kollégámnak javasolnám a képzést, még akkor is, ha nem foglalkoznak közvetlen uniós forrásokkal, mert jelentős szemléletformáló hatása van.”

Karsai Szilvia, a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. munkatársa az MFK képzésén elsajátított tudásanyagból azt tartotta a legfontosabbnak, hogy megtanulhatta az „európai dimenzióban” történő gondolkodást. Azaz, a közvetlen brüsszeli forrásokra pályázóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy fejlesztéseikkel európai igényekre nyújtsanak megoldást, az infrastrukturális háttér figyelembevételével. Karsai Szilvia véleménye szerint ugyancsak hasznos volt szembesülni az uniós pályázatok bírálati szempontjaival, különösen azzal, hogy adott technológiai újítás mellett a legfontosabb az azt megvalósító szakemberek iránt táplált bizalom. A Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. munkatársa azzal kapcsolatban, hogy ajánlaná-e az MFK képzését másoknak is a következőket nyilatkozta: „Mindenképpen javaslom a képzésen való részvételt elsősorban olyan innovatív vállalkozásoknak, akik egy, már küszöbön álló fejlesztéssel akár hamarabb is hozzájuthatnak a közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásokhoz, mint gondolnák. Hasznos lehet még olyan vállalkozások, szervezetek számára is, akik konzorciumi partnerként kívánnának részt venni nagyobb, európai szintű projektekben. A pályázati rendszerek, szabályzatok útvesztőiben való eligazodáshoz nagy segítséget nyújt a képzés.”