Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS ALAPOKRÓL 1.

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS ALAPOKRÓL 1.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart a 2021-től induló többéves költségvetési ciklusára vonatkozó kutatás-fejlesztési keretprogram (FP9, Framework Programme 9) célkitűzéseivel összefüggésben. Az uniós polgárok 2018. március 8-ig mondhatják el véleményüket. Bővebb információ ITT.

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) számára kiemelt fontossággal bír a konzultáció, ezért arra biztatja a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó érdekelteket, hogy osszák meg gondolataikat.

Dr. Molnár Imre, a Magyar Villamos Művek (MVM) portfólió igazgatója, aki évekig dolgozott a European Research Council (ERC) külső szakértőjeként, valamint Proof of Concept (PoC) bírálóként, azaz kutatás-fejlesztési pályázatokat bírált el az Európai Unió egész területéről, az elsők között nyilvánított véleményt. A szakértő gondolatai alább olvashatók.

- Kell-e módosítani vagy kiegészíteni a programok, illetve alapok célkitűzéseit az Ön által vizsgált szakpolitikai területen? Ha igen, milyen módosítások lennének szükségesek vagy kívánatosak?
- Tekintettel az energiaszektorban zajló jelentős átalakulásra, kiemelten fontos az innovációs- és kutatás-fejlesztési projektek támogatása a szakpolitikai célkitűzésekkel összhangban az F9 program keretében is, így például az energiabiztonság és a karbonszegény gazdaság megvalósításának területén. A villamos energia szektort érintően a Tiszta Energia Csomag elfogadásának függvényében szükséges a célkitűzések módosítása és kiegészítése.

- Hogyan lehetne tovább erősíteni az ezen a területen működő programok, illetve alapok közötti szinergiát a lehetséges átfedések, párhuzamosságok elkerülése céljából? Például, mérlegelné-e Ön egyes programok csoportba rendezését vagy összevonását?
- Az energiaszektor tekintetében jól kiegészítik egymást a különböző programok és alapok. A szinergiák pedig tovább erősíthetőek oly módon, hogy ha az egyes programokon belül a komplex, több szektort, több kihívást érintő projektek nagyobb hangsúlyt kapnak. Például: digitalizáció az energia szektorban, fenntartható közlekedés (e-mobilitás hatása az energiarendszerre), okos megoldások, okos hálózatok, stb.

- Lenne további észrevétele a konzultációt illetően?

- Bár a regionális fejlettségi szintek közötti eltérés orvoslása elsősorban a kohéziós politika és a kohéziós alapok feladata, megfontolandó, hogy a konzultációhoz kapcsolódó alapok (így például a H2020 folytatása, az FP 9 program) hogyan tudnák a kelet-nyugati vagy észak-déli eltéréseket kezelni, illetve hogyan lehetne a kelet-közép-európai régió részvételét erősíteni.

Mondja el véleményét, vagy beszélgessünk el róla a Magyar Fejlesztési Központ közeljövőben megrendezésre kerülő képzésein!

 

 „A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. akkreditált képzési programja: fókuszban a Horizont 2020”
Időpont: 5 x félnapos képzés, 2018. február 26., március 5., 12., 19., 26.

Helyszín: Budapest
Jelentkezési határidő: 2018. február 16. Bővebb információ, az MFK hivatalos honlapján található.
 

 „Új lehetőségek EU forrásokkal” c. akkreditált képzési program Időpont: 2018. március 5., 6., 7.
Helyszín: Dobogókő
Jelentkezési határidő: 2018. február 20. Bővebb információ, az MFK hivatalos honlapján található.

Az MFK programjairól az alábbi e-mail címen érdeklődhet:
marik.helga@mfk.gov.hu