Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Magyarország elnyerte első két LIFE integrált ...

Magyarország elnyerte első két LIFE integrált projektjét

Magyarország elnyerte első két LIFE integrált projektjét

A Magyar Fejlesztési Központ kezdeményezésére létrejött LIFE Önerőalap teszi lehetővé, hogy a nyertes projektek önrészét biztosítsa a kormány.

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen. A projektek hazánk első sikeres integrált projektjei, melyeket 33 partnerrel közösen valósíthat meg a koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
A projektek együttes költségvetése meghaladja a 10,5 milliárd forintot. A programok megvalósítása 2019 januárjától kezdődhet meg.

A környezetvédelmi integrált projekt (HungAIRy) a levegőminőség javítását célozza 8 magyar régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével. A pályázat olyan településekre terjed ki többek között, amelyek a szállóporra (PM10), valamint nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó európai uniós határérték túllépés miatt kötelezettségszegési eljárásokban érintettek. A projekt időtartama 8 év, teljes költségvetése pedig 5,2 milliárd forint.

A természetvédelmi integrált projekt (GRASSLAND-HU) a pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését szolgálja az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával. A projekt átfogó célja a természetes és természetközeli gyepeink értékeinek megőrzése és helyreállítása. A program teljes költségvetése mintegy 5,5 milliárd forint, időtartama pedig szintén 8 év.

A Magyar Fejlesztési Központ vezetője, Kiss Antal – dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr felterjesztése alapján – kezdeményezésére született meg a 1072/2017. (II. 10.) Kormányhatározat a LIFE integrált és hagyományos projektek megvalósításához szükséges költségvetési feltételek megteremtéséről. Ez a kormányhatározat tette lehetővé, hogy a magyarországi LIFE-projektek megvalósítása érdekében létrejöjjön a LIFE Önerőalap. Az önerőalap létrehozása szükséges és nélkülözhetetlen lépes volt, mert segítségével több mint 31 milliárd forint közvetlen európai uniós kifizetésű forrás lehívására nyílt meg a lehetőség Magyarország számára. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a HungAIRy és a GRASSLAND-HU pályázatokhoz a hazai önrész finanszírozását 5,8 milliárd forintnyi költségvetési támogatás révén biztosítsa a kormány.

A projektek végrehajtási feladataiért az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. felel. A programok megvalósításában emellett számos önkormányzat, nemzeti park igazgatóság és egyéb szervezet is részt vesz.

A LIFE integrált projektekben lehetőség és egyben szükség is van arra, hogy más programok forrásait bevonják, illetve a projektek által mobilizálják, így a tervezett két program fejlesztéseinek köszönhetően összesen mintegy 180 milliárd forint értékű, környezet- és természetvédelmi célokat szolgáló beruházás valósulhat meg Magyarországon.