Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK ...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK AZ ÉGHAJLAT-POLITIKA KATEGÓRIÁBAN: LIFE TŐZEGMOCSÁR HASZNOSÍTÁSI PROJEKT FINNORSZÁGBAN

Finnországban 2013 és 2018 között zajlott az a LIFE projekt, aminek célja az ökoszisztéma-szolgáltatások számszerűsítése és értékelése volt annak érdekében, hogy segítsék a tervezőket és a politikai döntéshozókat az ökológiai, gazdasági, valamint társadalmi-kulturális szempontból fenntartható, földhasználattal kapcsolatos döntések meghozatalában.

A célkitűzés értelmében kifejlesztettek és bemutattak egy döntéstámogató rendszert, amiben aggregált ökológiai és gazdasági adatok szerepeltek annak érdekében, hogy számszerűleg optimalizálják a költséghatékony földhasználati lehetőségeket az alacsony produktivitással bíró lecsapolt tőzegmocsarak újrahasznosítására Finnországban, így megőrizve az ökoszisztéma-szolgáltatásokból származó előnyöket. A döntéstámogató rendszernek innovatív és kvantitatív megközelítést kellett lehetővé tennie, hogy növeljék a tőzegmocsarak fenntarthatóságát és csökkentsék a használatukat érintő konfliktusokat.

A LIFE Tőzegmocsár hasznosítási projekt keretében sikeresen kifejlesztették és bemutatták a döntéstámogató rendszert, aminek segítségével számszerűsítették és értékelték az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, továbbá optimalizálták az ökológiai, gazdasági és társadalmi-kulturális szempontból fenntartható földhasználatot a tőzegmocsarak esetében. A projekt kedvezményezettjei általánosan felhívták a figyelmet a tőzegmocsarakra, és csökkentették a konfliktusokat, továbbá elősegítették az együttműködést az érintett érdekelt felek között a tőzegmocsarak földhasználatát illetően.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4766

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced