Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > INNOVÁCIÓFINANSZÍROZÁS A GYAKORLATBAN - ELŐKÉSZÍTŐ TANÁCSKOZÁS

INNOVÁCIÓFINANSZÍROZÁS A GYAKORLATBAN - ELŐKÉSZÍTŐ TANÁCSKOZÁS

 INNOVÁCIÓFINANSZÍROZÁS A GYAKORLATBAN ̶ ELŐKÉSZÍTŐ TANÁCSKOZÁS

Sikerrel zárult az InnoV4 konferencia az MFK szervezésében.

Sikerrel zárult április 5-én az InnoV4 konferencia, amelyet a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) szervezett az innováció menedzsment, valamint a projektmenedzsment és finanszírozás témakörében. Az eseményre többek között a Visegrádi Csoport országaiból érkeztek résztvevők, a diplomáciai testületek, az állami intézmények és vállalatok, valamint a kis- és középvállalkozók képviseletében.

Az Európai Beruházási Bank alelnökének, Vazil Hudáknak a védnökségével megtartott rendezvény célja az volt, hogy a V4 országok közötti gyakorlati együttműködést erősítse az innováció finanszírozás alternatív forrásainak, például a közvetlen uniós forrásoknak az ismertetésével. A konferencia előmozdította az energetika, a közlekedés és okos városok, valamint az informatika területén aktív innovátorok közötti tapasztalatcserét a gyakorlat és az igények szintjén.

Kiss Antal, a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosnak, az MFK ügyvezetőjének a megnyitóját követően Bózsik András, az MFK igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a V4 országok együttműködésének célkitűzéseiről az innováció finanszírozás terén, különös tekintettel a Kárpát-medence nyolc országára kiterjedő projektfejlesztési tapasztalatokra.

Dr. Mészáros György, a Paks II Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke előadásában beszélt az innovációs piramisról, amelyben a projektek különböző fázisai ábrázolhatók, továbbá arról, milyen módon lehet támogatni az innovációs projektek finanszírozását.

Alfredo Sánchez, a sikeres spanyol projektmenedzsment cég, az Inspiralia ügyvezető igazgatója sikertörténetekkel fűszerzett prezentációjában a legjobb európai uniós gyakorlatokat ismertette az innováció finanszírozás témakörében. Előadásával továbbá bemutatta azt a mércét, amelyet Spanyolország több mint egy évtizede magasra állított, és amelyet a V4 országainak kívánatos lenne elérniük.

Lőwy Dániel, a Valor Hungariae Zrt. innovációs igazgatója az innováció exportjáról, Alain Nadeau, az EIB magyarországi irodájának vezetője pedig a modern európai projektek finanszírozásáról beszélt, amelyeket az Európai Beruházási Bank forrásain keresztül támogatnak.

Az értékes vitaindító előadásokat követően a konferenciát kerekasztal beszélgetések színesítették, amelyek során a résztvevőknek lehetőségük volt megnevezni az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket, valamint megfogalmazni, hogy milyen területen igényelnek leginkább támogatást.

Az esemény után Kiss Antal miniszteri biztos elmondta, hogy a közeljövőben ismét összegyűlnek az innováció menedzsment témakörének szakértői egy nagy V4 konferencián, melynek az európai jó gyakorlatok és a piacvezető spanyolországi tapasztalatok hasznosításával az lesz a célja, hogy az innovációt iparági szereplővé emeljék és a finanszírozási környezetet egységes szempontok szerint alakítsák ki.