Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Hogyan írjunk nyertes LIFE pályázatot?

Hogyan írjunk nyertes LIFE pályázatot?

Angelo Salsi, az Európai Bizottság Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynöksége (EASME) LIFE programjának vezetője osztotta meg szakértői véleményét a nyertes LIFE projektkoncepció megírásához. További intézkedésekről is beszámolt, amelyek megkönnyítik a jelentkezési folyamatot a Covid-19 világjárvány miatt.

Mit szeret látni egy projektkoncepcióban?

Csak tíz oldal áll rendelkezésre, tehát be kell emelni a legrelevánsabb információkat, amelyek révén a bíráló értékelni fogja az ötletet és annak hatását. Ez egy kicsit művészet - az önéletrajzírásához hasonlítanám, hiszen korlátozott helyre kell annyi mindennek beférnie. A kulcsfontosságú elemek a jól azonosított környezeti probléma, a kiinduló helyzet összefoglaló, de világos magyarázata és számszerűsítése, a tevékenységek és hatásuk világos magyarázata, valamint az ésszerű költségbecslés. Ha partnerek vesznek részt a projektben, akkor a részleteket velük együtt kell kidolgozni. Ne aggódjanak, ha később módosítaniuk kell a dolgokat. Ha az ötlet sikeres, akkor szabadon módosíthatják, amit szükséges.

Mit kell elkerülni?

Ne tegyen be hosszú, ismétlődő információkat. Képzelje magát a bíráló helyzetébe. Legyen világos és lényegre törő!

Milyen projekteket szeretne látni ebben az évben?

Különösen azok a projektek érdekelnek, amelyek célja a gerinctelen állatok, valamint a veszélyeztetett, Vörös listán szereplő fajok védelme. Örülünk magán talajmegőrzési projekteknek, amelyekben kulcsfontosságú a földtulajdonos vagy földhasználó. A körforgásos gazdaság prioritást élvez a nemrégiben elindított cselekvési tervünkkel is, amely az európai zöld megállapodás központi eleme. A kis, helyi kezdeményezéseket szintén ösztönözzük az új megközelítésünknek köszönhetően, amely lehetővé teszi a kis támogatásokat harmadik felek számára. Ez a megközelítés támogatja az Európai Éghajlati Paktum kezdeményezést, valamint az EU 2030-as biodiverzitási stratégiáját.

Hány embernek kell részt vennie egy projektkoncepció megírásában?

Általában egy személynek kell írnia a pályázatot. Nagyobb vagy transznacionális projektek esetén azonban együtt kell létrehozni, így több ember vonható be. Azt is erősen ajánlom, hogy a dokumentumot nézzék át olyan személyek, akik nem vesznek részt a projektben.

Mutassa be az értékelési folyamatot!

Minden pályázatot két független szakértő értékel. Harmadik szakértőt kérnek fel, ha az eredeti értékelések túlságosan eltérnek. Ezt követően az értékelés minőségét ellenőrzik. Ezután egy szakértői testület megvizsgálja a pályázatokat a pontszám véglegesítése érdekében. A kiválasztott és elutasított projektek végleges listáját végül az értékelő bizottság hagyja jóvá. A folyamat végén minden kérelmező írásbeli értesítést kap a részletes értékelésről.

Összegezve: mik a legfontosabb tippjei egy jó pályázat megírásához?

Utolsó beszámolója óta, milyen további intézkedéseket hoztak a jelentkezési folyamat megkönnyítése érdekében?

Három további intézkedést vezettünk be. Először is van egy kivétel, amely lehetővé teszi, hogy minden hagyományos LIFE projekt támogatást kérjen a vásárolt felszerelések teljes költségéért. Ahelyett, hogy felszámítanák a projekt során bekövetkezett értékcsökkenést, ahogyan ez korábban is történt, most a teljes költséget el lehet számolni a projektbe. Természetesen mindegyik elemet ésszerű ideig kell használni és kritikus jelentőségűnek kell lennie a projekt sikeréhez. Ezen túlmenően az e kivételt élvező projekteknek hivatalos kötelezettségvállalást kell aláírniuk, amelyben kijelentik, hogy a berendezéseket a teljes gazdasági életük során és ugyanarra a célra fogják használni, még a projekt befejezése után is.

A második fontos újdonság az, hogy minden LIFE projektben részt vehetnek önkéntesek. Az önkéntesek becsült értéke a személyi költségek alatt jelenik meg, és az országokra rögzített egységdíjak felhasználásával kerül meghatározásra. Ez csökkenti a pályázók igényét a „pénzeszközök összehangolására”, és elősegíti a projekteket céljaik hatékonyabb elérésében.

A harmadik új intézkedés a nemrégiben közzétett, új biodiverzitási stratégiát követi. Általában a LIFE Nature projektek csak akkor támogathatók, ha a konkrét természetvédelmi intézkedések a költségvetés legalább 25%-át teszik ki. De ebben az évben új kivételt vezettünk be a Natura2000 ökológiai koherenciájának biztosításához szükséges területek és tájjellemzők azonosítására és feltérképezésére irányuló projektekre. Ezeknek a projekteknek meg kell határozniuk a legmegfelelőbb mechanizmusokat is ezen területek megőrzési igényeinek kielégítésére.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/how-write-winning-life-proposal-house-insights