Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > H2020 KÉPZÉS AZ MFK-BAN

H2020 KÉPZÉS AZ MFK-BAN

H2020 KÉPZÉS AZ MFK-BAN

„Hogyan szerezzünk támogatást az európai dimenziójú kutatási projektjeinkhez? A Horizon 2020 logikája és struktúrája" címmel a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. elindította akkreditált képzését Budapesten.

Az MFK projektfejlesztési divíziója az elmúlt másfél évben közel hatszáz projektötletet monitorozott, a projekt felvetések közül kiszűrte az üzletileg megvalósíthatókat, és közel hetven pályázat került beadásra, amelyet az MFK gondozott. A beadott pályázatok összértékében a magyar szerepvállalást 14,5 milliárd forinttal növelte.

A képzésre kompetens közép- és felső vezetők jelentkeztek, akik a cég kutatás-fejlesztési stratégiájáért felelősek, továbbá kutatási projektek vezetői, projektmenedzserek, pénzügyi vezetők.

Az előadásokat olyan szakértők jegyzik, akik a Horizon 2020 program pályázatai és azok menedzsmentje kapcsán egyenként közel 30 sikeres projekt tapasztalatával rendelkeznek, de van lehetőség találkozni több száz projektet ismerő bírálókkal is.
Képzésünk kezdetén három résztvevőt kérdeztünk cégükről, az innovációval, az MFK-val, jövőbeni céljaikkal kapcsolatban.


1. Mi a cégük tevékenységi köre? Az innováció hogyan kapcsolódik a tevékenységükhöz?

GLÓSZ ANDREA: Cégünk a Glósz és Társa Pénzügyi Gazdasági és Innovációs Tanácsadó Kft., több mint 25 éve elsősorban vállalatok K+F céljaihoz nyújt teljes körű innováció menedzsment tanácsadást. A tanácsadás célja, hogy a vállalatok a lehető legjobb eredményt érjék el a projektek megvalósítása során. Ez három részből áll: K+F projektmenedzsmentből, pénzügyi és adózási tanácsadásból, valamint iparjogvédelmi-, és szerzői jogvédelmi szolgáltatásokból. Magyarországon egyedüliek vagyunk a szolgáltatások komplexitása tekintetében. A szolgáltatások mellett a 2016. évtől kezdődően oktatási programokat is kialakítottunk az innováció menedzsment területén.

PÁLVÖLGYI JÁNOS: A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. megalakulása óta nyereségesen működő vállalkozás, tulajdonosai magyar magánszemélyek. 29 éve van jelen az informatikai piacon. Portfóliónk világszerte sikerrel állja meg a helyét, aminek egyik fő letéteményese a cég innováció iránti elkötelezettsége. Évente több százmillió forintot költünk kutatás-fejlesztésre, jelenleg is hat, nagy volumenű, világszínvonalú projekten dolgoznak szakembereink. Az informatikai katasztrófák következményeinek felszámolására, a katasztrófák, visszaélések, rendszerproblémák megelőzésére kínálunk innovatív megoldásokat.

GESZTESI BÉLA: Az Endo - Kapszula Magánorvosi Centrumunk az általános belgyógyászati problémák mellett speciálisan szakosodott a gasztroenterológiai betegségek felismerésére és kezelésére, ezen belül is az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok teljes spektrumának fájdalommentes elvégzésére. Ezen felül kiemelt tevékenységünk a kapszula endoszkópia, mely vizsgálatokat hazánkban egyedülállóan nagy számban és különleges gyakorlati tapasztalattal végezzük. Magánorvosi Centrumunkban lehetőség van a nyelőcső, a vékonybél, a vastagbél és a végbél kapszula endoszkópos vizsgálatára is. A járóbetegellátás mellett a kutatásban is jelentős szerepet vállaltunk az elmúlt időszakban több egyetemmel (például: SZTE, SOTE, PPKE), illetve az MTA-val együttműködési projektekben megvalósítva.


2. Mik az eddigi tapasztalatuk az MFK-val való együttműködésről?

GLÓSZ ANDREA: Cégünk több projekt során kereste meg az MFK-t, és az együttműködéssel maximálisan meg voltunk elégedve. Ezen túlmenően több partnerünknek ajánlottuk a MFK szolgáltatásait, akik szintén elégedettek voltak az MFK szolgáltatásaival.

PÁLVÖLGYI JÁNOS: Mivel az innováció a mindennapjaink része, folyamatosan keressük a kapcsolatokat olyan szervezetekkel amelyek a kapcsolataink kiterjesztésében és fejlesztési céljainkban segítenek bennünket. A Magyar Fejlesztési Központ szakértő csapatának a szolgáltatásai előremutatók, a projekt ötlettől egészen a forrás keresésig támogatják az elképzeléseinket. A H2020-as pályázatokhoz nyújtott segítséget különösen nagyra értékeljük.

GESZTESI BÉLA: A prioritások vizsgálata során minden olyan lehetőséget számításba veszünk mely előre mozdítja cégünk K+F tevékenységét. Miután projektötleteinket ismertettük az MFK szakembereivel, átfogó képet kaptunk a direkt úniós támogatási lehetőségekről, ami megítélésünk szerint a legfontosabb kezdő lépés a projekttervezés időszakában.


3. Milyen céllal jelentkezett a képzésünkre?

GLÓSZ ANDREA: Az elmúlt két évben megnövekedett a nemzetközi projektek megvalósításában résztvevő ügyfeleink, és projektjeink száma. Ezen belül növekedett azok száma, akik a kedvező finanszírozási lehetőségek esetében a nemzetközi pályázatok irányába mozdultak el. A képzésre azért jelentkeztünk, mivel szeretnénk megismerni a H2020 pályázati rendszert, és annak követelményeit a projektek előkészítése, megvalósítása, és utókezelése tekintetében.

PÁLVÖLGYI JÁNOS: A jelentkezésem célja kettős volt. Egyrészt van több olyan fejlesztési tervünk (adatgyűjtés és feldolgozási területeken) amelyekhez elkerülhetetlen külső források bevonása. Ezen a területen kézenfekvő a közvetlen uniós pályázatok esetleges igénybevétele. Másrészt már futó H2020-as pályázatunk lassan elérkezik az első beszámoló időszakához és támogatást remélek a szükséges dokumentáció összeállításához.

GESZTESI BÉLA: Jól átgondolt projekttervünk van, melyből szeretnénk Horizon 2020 pályázatot írni, de nem tudjuk mik a feltételek, illetve a képzés során választ szeretnénk kapni arra, hogy mennyire van helyünk és lehetőségünk sikeresen részt venni közvetlen uniós pályázatokon. Bízunk abban, hogy a képzés logikai felépítése a későbbiekben igazodási pontként segít Horizon 2020 projektek tervezésében.