Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Európa három új kulturális fővárosa 2022-ben ...

Európa három új kulturális fővárosa 2022-ben

2022. január 1-től Európa három városa - Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Litvánia) és Újvidék (Szerbia) - egy évig viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Újvidék - „Új hidakért”

Újvidék Szerbia első kulturális fővárosaÚjvidék egész éven át tartó kulturális programja a város és a régió kulturális közösségének és lakosságának az Európai Unióhoz való szorosabb kapcsolódását, valamint a nyugat-balkáni térség többi részével való kapcsolatának erősítését szolgálja. Újvidék kulturális programja négy „hídra” oszlik, amelyeket a város az európai polgárokkal kíván megosztani: szabadság, szivárvány, remény és szerelem.

A programban több mint 1500 kulturális esemény és 4000 helyi, hazai és nemzetközi művész szerepel. Nyolc tematikus íven alapul, amelyek olyan európai jelentőségű kérdésekkel foglalkoznak, mint a migráció, a béke, a multikulturalizmus, valamint a nők szerepe a művészetben és az ifjúsági kultúrában. Újvidék 2022-es Európa Kulturális Fővárosa hivatali ideje hivatalosan 2022. január 13-án kezdődik, és egybeesik a Julianus-naptár szerinti szilveszterrel.

Kaunas - „Az ideiglenes fővárostól a kortárs fővárosig”

Kaunas Litvánia második városa, amely Vilnius után (2009) elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mottója jól szemlélteti a város törekvését, hiszen a két világháború közötti időszakban Kaunas volt Litvánia fővárosa. Mostanra ismét a reflektorfénybe került, mint innovatív, kulturálisan élénk európai város. Kaunas modernista építészete elnyerte az Európai Örökség Címet. Kaunas 2022-ben Európa kulturális fővárosaként megújult figyelmet kap, és számos kulturális eseménynek ad otthont. Programja több mint 600 projektet foglal magában, több mint 80 szervezet és partnereik (210 külföldről), 4000 alkotó részvételével, összesen mintegy 1000 rendezvényen (40 fesztivál, 60 kiállítás, több mint 250 előadóművészeti esemény, ebből több mint 50 premier, 250 koncert).

A Kaunas 2022-es Európa Kulturális Fővárosa projekt hivatalosan 2022. január 22-én kezdődik el.

Esch-sur-Alzette - „REMIX kultúra”

Miután Luxemburg városa 1995-ben és 2007-ben már elnyerte ezt a kitűntető címet, idén Esch-sur-Alzette-n, az ország második legnagyobb városán a sor, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen. Az Esch 2022 Európa Kulturális Fővárosa projekt a következő négy területre fókuszál: REMIX Európa, REMIX Művészet, REMIX Természet és REMIX Önmagad. Az Esch2022 egy Európa szívében található, határokon átnyúló régió történetét ünnepli. Bemutatja fejlődésének történetét az acéliparon alapuló ipari korszaktól a mai tudás alapú társadalomig, valamint a digitális forradalom korában rejlő jövőbeli lehetőségeket is. A Főváros azt javasolja, hogy polgáraival és látogatóival közösen vitassák meg napjaink fontosabb társadalmi kérdéseit, mint pl.: identitás a digitális korban, fenntartható fejlődés és új perspektívák Európa számára.

Az Esch 2022. február 22. és 26. között kezdi el hivatalosan is az Európa Kulturális Fővárosa címet viselni.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést 1985-ben az akkori görög kulturális miniszter, Melina Mercouri kezdeményezte. A városokat olyan kulturális program alapján választják ki, amelynek erős európai dimenzióval rendelkeznek, beleértve a városlakók, a közösségek és érdekelt felek aktív részvételének előmozdítását hozzájárulva ezzel a város és a környező régió hosszú távú fejlődéséhez. Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget kínál a városoknak, hogy felkerüljenek a világ térképére, népszerűsítsék a fenntartható turizmust és újragondolják fejlődésüket a kultúra révén. A cím hosszú távú hatást fejt ki, nemcsak a kultúra, hanem társadalmi és gazdasági szempontból is - mind a város, mind a környező régió számára.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet évente két-három város nyerheti el.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/culture/news/2022-european-capitals-culture

https://www.youtube.com/watch?v=lgp_GEL5STY

kaunas2022.eu/en

esch2022.lu/en

novisad2022.rs/en