Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Erdőtüzek: hogyan kezel egy égető kérdést ...

Erdőtüzek: hogyan kezel egy égető kérdést a LIFE

Az erdők adják a Föld biodiverzitásának 80% -át, de a klímaváltozás miatt komoly veszélynek vannak kitéve. 2017 nyarán Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában a tűzvészek által megégetett föld egyenértékű volt Belgium méretének negyedével. 2018-ban pedig már Svédországot is érintette, ahol a legrosszabb tűzidényről számoltak be. Számos LIFE projekt azon dolgozik, hogy segítsen erdőinknek megbirkózni ezzel a növekvő fenyegetéssel.

A biológiai sokféleségre vonatkozó 2030-as stratégiájának részeként az EU célja, hogy javítsa az erdőtüzek kezelésének módját. Az Európai Bizottság emellett létrehozott egy Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központot (ERCC), míg az EU Copernicus Vészhelyzeti Kezelő Szolgálata műholdas képalkotással segíti az országokat az erdőtüzek vészhelyzeteinek nyomon követésében. Eközben az Európai Erdőtüzek Információs Rendszere (EFFIS) európai adatokat gyűjt össze arról, hogy ezek a lángok milyen hatással vannak az összes tagállamra.

Számos LIFE projekt segít csökkenteni az erdőtüzek környezetre és életünkre gyakorolt ​​pusztító hatását. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát.

A veszélyzónák feltérképezése

Az erdők tele vannak tűlevelekkel, füvekkel, apró gallyakkal, ágakkal és rönkökkel, amelyek könnyen megéghetnek. Ahhoz, hogy elképzelhessük, mennyire éghető egy erdő, szükség van egy úgynevezett „üzemanyag-osztályozási térképre”. Ez a térkép jelzi, hogy mely erdők hajlamosabbak a tűzre. De a Földközi-tenger vonatkozásában nem volt átfogó térkép. A műholdas képek segítségével az ArcFUEL csapata hozzájárult ezeknek a térképeknek a kidolgozásához Görögország és Portugália egész területére, valamint Olaszország és Spanyolország különböző régióiban.


Átfogó technológia az életmentés és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében

A korai felismerés és a tűzoltó csapatok közötti jobb kommunikáció elengedhetetlen az erdőtüzek ellenőrzéséhez, az életmentéshez és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A LifeTEC csapata azt vizsgálja, hogyan segíthetnek az időjárási radarok az erdőtüzek felderítésében. Felülvizsgálja a TETRA (Terrestrial Trunked Radio) nevű digitális rádiórendszert, amely kommunikál a tűzoltó csapatokkal. A projekt Spanyolország északnyugati részén és Portugáliában zajlik. A cél az erdőtüzek 20% -kal gyorsabb felderítése és a válaszidők felgyorsítása.


Legeltetés a tűzmegelőzés érdekében

Az erdőtüzek nem csak a forró idő miatt történnek. Vannak más tényezők, mint például a vidéki területeken élő kevesebb ember, valamint a tűzveszélyes fák és füvek. A LIFE LANDSCAPE FIRE csapat ötvözi az ellenőrzött tüzeket egy innovatív legeltetési technikával, hogy csökkentse az erdőtüzeket Spanyolországban és Portugáliában. Ez a technika azt jelenti, hogy a gazdálkodók az állatállományt tűzszakadási zónákban legeltetik, hogy csökkentsék a növényzetet, amely forró időjárás esetén kigyulladhat.

Az erdőtűz hulladékának megfelelő felhasználása

Az erdőtüzek hulladékát általában a tisztítási folyamat részeként égetik el, sok üvegházhatású gázt szabadítva a légkörbe. A LIGNOBIOLIFE csapata reméli, hogy értékes erőforrásokat, például bio-aszfaltot és műtrágyát nyerhet ebből az erdei hulladékból. Ez kevesebb gyúlékony anyagot jelent az erdő talaján.


Irányított égetés a nagyobb biodiverzitás érdekében

Annak ellenére, hogy potenciálisan pusztító, egyes erdőtüzek ökológiai előnyökkel járhatnak. Valójában körülbelül 100 féle növény, gomba és állat létezik, amelyeknek a túléléshez erdőtüzekre van szükségük. E fajok védelme és fokozása érdekében a LifeTaiga csapata mintegy 120 ellenőrzött tüzet gyújtott meg a Natura 2000 számos területén Svédországban, új életet keltve az erdőkben. „Égés a természetvédelemért” megközelítésüket a tűzvédelemben kiképzett természetvédelmi munkatársak végzik, miközben a helyi tűzoltók is segítséget nyújtanak a tüzek kordában tartásában.


Egy bogár élete

Többféle bogár az elhalt és pusztuló fára támaszkodik a túléléshez, míg más típusok az erdőtüzek füstjén és hőjén gyarapodnak. A Beetles Life csapatának célja a finn boreális erdőkben és láperdőkben élő különféle bogárfajok védettségi állapotának javítása. Ehhez a vihar okozta károk szimulációját, valamint ellenőrzött égési műveleteket végeznek a áplálkozáshoz szükséges bomló fa mennyiségének növelése érdekében. A csapat iskolákkal, családokkal és erdőtűz-szakértőkkel is együttműködik a faj fontosságának tudatosításában.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/forest-fires-how-life-dealing-burning-issue