Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: ENERGIATAKARÉKOS „SZUPER-OTTHONOK” AZ ÍRORSZÁGI TIPPERARY ...

ELENA: ENERGIATAKARÉKOS „SZUPER-OTTHONOK” AZ ÍRORSZÁGI TIPPERARY MEGYÉBEN

Az írországi Tipperary megye Cullen nevű falujában, hasonlóan más településekhez a régióban, a legtöbb lakóházat széntüzelésű kandallóval fűtik. Az elavult fűtési rendszer számos problémát okoz a lakóknak: a füst és a hamu erős levegőszennyezést, ebből kifolyólag pedig krónikus megbetegedéseket idéz elő, nem is említve a fizikai megterhelést jelentő napi rutint, amit a kandalló és a lakóhelyiségek tisztítása jelent.

Az ELENA, azaz az „Európai Helyi Energetikai Támogatás” finanszírozási eszköz igénybevételének köszönhetően azonban 2017 augusztusában kezdetét vette egy jelentős megyei energetikai projekt, amelynek keretében korszerűsítik a lakóházak fűtési rendszereit. Amellett, hogy kicserélik a szigetelést és a régi, szilárd tüzelőanyaggal üzemelő berendezéseket modern, elektromos hőszivattyúkkal működő rendszerekkel váltják ki, ami havonta 175 euró megtakarítást jelent egy már felújított lakás tulajdonosának, az ELENA-támogatás lehetővé teszi, hogy alacsony energiafogyasztású utcai világítást szereljenek fel Tipperary megyében. Ezenkívül célba vették a középületek és a kisvállalkozások energiahatékonysági terveinek a megvalósítását is.

A 1,5 millió euró összegű ELENA-támogatás abban segíti Írországban a Tipperary Energetikai Ügynökséget (Tipperary Energy Agency),hogy előkészítse azokat az energiaauditokat és megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyek több száz háztartás modernizációjához vezetnek.

Az ELENA finanszírozási eszközt nyújtó Európai Beruházási Bank (EIB) bízik benne, hogy a Tipperary-hoz hasonló energetikai projekteket fognak elindítani szerte Írországban. A támogatás egyik fő célja az, hogy jelentős tudás alakuljon ki helyi szinten, ami megteremti a feltételeit a programok újbóli megvalósításának.

Az ELENA folyamatosan bővül. Az Európai Bizottság 2019-ben 97 millió eurót irányzott elő az energiahatékonyság fokozására európai lakásszektorban. A múltban az ELENA legfőképpen helyi és regionális önkormányzatokat segített állami épületek felújításában. Ellenben, az új támogatás bankokat, ingatlanfejlesztő ügynökségeket, lakástulajdonosok egyesületeit, energetikai ügynökségeket, illetve további, lakásprojektek vezetésével foglalkozó szervezeteket szolgál. 

Az írországi Tipperary program kiváló példája az ELENA támogatással megvalósítható és megismételhető lakóépület projekteknek.

Forrás:

https://www.eib.org/en/stories/tipperary-energy-efficiency.htm

https://www.eib.org/en/events/10-years-of-elena.htm