Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > DigiCirc: a körforgásos gazdaság elérése digitalizálással ...

DigiCirc: a körforgásos gazdaság elérése digitalizálással

Az INNOSUP által finanszírozott DigiCirc projekt segíti a kkv-kat a digitális technológia kiaknázásában, hogy innovatív körforgásos termékeket, szolgáltatásokat és üzleti modelleket hozzanak létre, és megvalósítsák az EU körforgásos gazdaságát. A DigiCirc célja, hogy kihasználja az új digitális technológiákban rejlő lehetőségeket a körforgásos gazdaságra való áttérés fellendítése érdekében. Három tematikus területre összpontosít: a körforgásos városokra, a kék gazdaságra és a biogazdaságra.

A projekt összefogja a potenciálisan nagy hatással bíró kkv-kat, és programok megszervezésével és a hasonlóan érdekelt felek közösségének kiépítésével új, a körforgásos gazdaság körül működő, egész Európát átfogó ökoszisztémát hoz létre. Négy digitális eszközt is kifejlesztett az érdekelt cégek támogatására: A DigiCirc megkezdte első programját 17 ágazatközi kkv-konzorciummal, amelyek a körfrogásos városok számára nyújtanak megoldásokat. A jelenlegi projektek az élelmiszer- és műanyaghulladék, a megújuló energia és a körkörös energiafogyasztás megoldásait tartalmazzák a városi környezetben, a helyi és körforgásos gyártást, valamint a városi mobilitást.

Az intenzív 12 hetes program során a konzorciumok tapasztalt üzleti mentorok irányításával dolgozzák ki üzleti terveiket és validálják prototípusaikat. Nemcsak a technikai és üzleti szempontok, hanem a szellemi tulajdonjogok használata is kiterjed. A záró eseményen a résztvevő konzorciumok bemutatják projektjeiket és prototípusaikat a befektetők és a projektpartnerek előtt. Az első öt projekt 100 000 euró támogatást kap prototípusaik piacra juttatásához. Összességében a projekt 2,4 millió eurót költ legalább 90 kkv-ra.

A sikeres első forduló után a DigiCirc további két programot szervez a Kék gazdaság és a Biogazdaság témában. A Kék gazdaság acceleration program határideje 2021. augusztus 3:

https://digicirc.eu/blue-economy/

Az Acceleration program 2021 decemberében indul. Az utolsó nyílt felhívás a Biogazdaság témában 2021. szeptember 2-án indul.

Forrás és bővebb információ:

https://eic.ec.europa.eu/news/digicirc-achieving-circular-economy-through-digitisation-2021-06-25_en

https://digicirc.eu/