Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Az Európai Bizottság tizenegy új európai ...

Az Európai Bizottság tizenegy új európai partnerséget hoz létre napjaink jelentős társadalmi kihívásaira adott válaszként

Az Európai Bizottság az érintett iparágakkal közösen 22 milliárd eurót ruház be új európai partnerségek létrehozásába, hogy megoldást kínáljon napjaink jelentős társadalmi kihívásaira.

A Bizottság 11 új európai partnerséget hozott létre az érintett iparágakkal közösen azzal a céllal, hogy lendületet adjon a kutatással és az innovációval kapcsolatos beruházásoknak, valamint hogy elősegítse a legjelentősebb éghajlati és fenntarthatósági kihívások leküzdését, Európa klímasemleges gazdasággá való átalakítását és az európai zöld megállapodás megvalósítását. A zöld és a digitális átállás összetartozó és egymást kiegészítő céljaival összhangban a partnerségek az EU következő évtizedére, a digitális évtizedre vonatkozó uniós törekvéseket is igyekeznek majd megvalósítani. A partnerségek több mint 8 milliárd euróban részesülnek a Horizon Europe programból, amely az EU új kutatási és innovációs programja a 2021–2027 közötti időszakra. A beruházások teljes összege, ideértve a magánpartnerektől és az uniós tagállamoktól származó forrásokat is, közel 22 milliárd euróra rúg.

Ez a jelentős mértékű finanszírozás lehetővé teszi a partnerségek számára, hogy nagyszabású innovatív megoldásokat dolgozzanak ki például az energiaigényes és a nehezen dekarbonizálható ágazatok – többek között a szállítmányozás és az acélgyártáskibocsátásainak kezelése, illetve az olyan innovációk kifejlesztése és piacra történő bevezetése érdekében, mint a nagy teljesítményű akkumulátorok, a fenntartható üzemanyagok, a mesterséges intelligenciát használó eszközök, az adattechnológiák és a robotika. A partnerségek keretében az erőfeszítések, az erőforrások és a beruházások nagymértékű összevonása hosszú távú pozitív hatásokat eredményezhet, fellendítheti Európa versenyképességét és technológiai szuverenitását, valamint munkahelyeket teremtő növekedést idézhet elő.

A tizenegy partnerség úgynevezett „közös programozású” európai partnerség, vagyis a Bizottság és többnyire magán-, de egyes esetekben állami partnerek között létrejövő együttműködés. A megállapodások 2021 és 2030 között lesznek hatályban, lehetővé téve, hogy a Horizon Europe legutolsó pályázati felhívásaihoz is hozzájáruljanak, és azt követően zárják le tevékenységeiket:

 1. Európai partnerség az európai nyílt tudományosadat-felhőért
 2. Európai partnerség a mesterséges intelligenciáért, az adattechnológiáért és a robotikáért
 3. Európai partnerség a fotonikáért (a fényalapú technológiákért
 4. Európai partnerség a tiszta acéltechnológiákért és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélgyártásért
 5. Európai partnerség az „Európában készült (Made in Europe)” termékekért
 6. A „Processes4Planet” európai partnerség
 7. Európai partnerség az emberközpontú, fenntartható épített környezetért (Built4People
 8. Európai partnerség a kibocsátásmentes közúti közlekedésért (2Zero
 9. Európai partnerség az összekapcsolt, együttműködő és automatizált mobilitásért.
 10. Európai partnerség az akkumulátorokért: egy versenyképes európai ipari akkumulátor-értéklánc felé vezető út
 11. Európai partnerség a kibocsátásmentes vízi közlekedésért.

A Bizottság egyetértési megállapodásokat fogadott el a partnerségek elindításáról, amelyek azonnal megkezdik működésüket. Az egyetértési megállapodások ünnepélyes aláírására június 23-án, az Európai Kutatási és Innovációs Napok keretében kerül sor.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2943

https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/european-partnerships-horizon-europe_en