Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > AZ ELENA PÁLYÁZAT MENETE 

AZ ELENA PÁLYÁZAT MENETE

1: ELŐPÁLYÁZATI SZAKASZ

Az ELENA támogatás igénylésének első lépése a tervezett beruházási program rövid leírása, a várható költségek, a lehetséges finanszírozási módok, valamint a fejlesztés tervezett ütemének számbavételével. Meg kell határozni az ELENA keretében igényelt projektfejlesztési szolgáltatások által megcélzott fő szükségleteket is, ezek mennyiségét és terjedelmét.

2: PÁLYÁZATI SZAKASZ

Miután a beruházási programterv az első értékelés során pozitív minősítést kapott, az ELENA támogatás igénylésének második lépése az ELENA pályázat beadása az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) a szabvány pályázati űrlapon keresztül, ami az ELENA weboldalán megtalálható. A pályázat alapján a Bank értékeli az igényelt projektfejlesztési szolgáltatásokat és a támogatásra váró beruházási programot. Az EIB a pályázót az interaktív jelentkezési folyamat minden szakaszában támogatja.

3: KÉRELEM A BIZOTTSÁGHOZ

Az ELENA pályázat harmadik szakaszában az Európai Beruházási Bank (EIB) nyújtja be az ELENA pályázatot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra, de csak abban az esetben, amikor a Bank úgy ítéli meg, hogy:
• A projektfejlesztési szolgáltatások megfelelően kidolgozottak és tartalmazzák az elszámolható költségeket;
• A támogatásra váró program megfelelő és bankképes és
• A szükséges kiválasztási kritériumok teljesülnek.

4: TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS AZ EIB ÉS A VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETT KÖZÖTT

Amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja az ELENA támogatásra irányuló igénylést, az Európai Beruházási Bank (EIB) és a végső kedvezményezett egy támogatási szerződést írnak alá. Ez a megállapodás fogja tartalmazni az ELENA támogatás feltételeit.
Forrás: https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf