Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A rák elleni küzdelemre irányuló európai ...

A rák elleni küzdelemre irányuló európai terv új intézkedések a rákmegelőzéshez, a korai felismeréshez, a kezeléshez és az ellátáshoz való hozzáférés javítására

Ma újabb lépést teszünk a rák megelőzéséhez, korai felismeréséhez, kezeléséhez és gondozásához való hozzáférés javítása érdekében. A rák világnapja előtt és egy évvel az európai rákellenes terv közzététele után a Bizottság egy sor új kezdeményezést indít, amelyeket az Egyenlő hozzáférést mindenki számára: daganatos megbetegedések a nők körében – A rák elleni küzdelemre irányuló európai terv című rendezvényen jelentettek be. A rendezvény középpontjában a nemek közötti különbségek és a nők rákos megbetegedéseinek kezelésére irányuló konkrét intézkedések álltak. Ez volt az első olyan éves rendezvénysorozat, amelynek középpontjában az állt, hogy miként lehetne mindenki számára egyenlő hozzáférést biztosítani a rákmegelőzéshez és gondozáshoz.

Európában a rák átlagosan valamivel nagyobb mértékben érinti a férfiakat, mint a nőket: az új megbetegedések 54%-a és a halálesetek 56%-a érinti a férfiakat. A női mellrák azonban a leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés (2020-ban több mint 355 000 nőt érintett az EU-ban). Emellett jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatók az uniós tagállamokon közt, valamint az egyes népességcsoportok között a korai felismerés, a diagnózis, a kezelés és a betegellátás minősége terén. Ez különösen szembetűnő a méhnyakrák esetén: az EU-ban 2020-ban az előfordulási arány ötszörös, míg a halálozási arány nyolcszoros eltérést mutatott. Ezek a jelentős eltérések a humán papillomavírus (HPV) előfordulási gyakoriságában, valamint az uniós országokban alkalmazott oltási és méhnyakrákszűrési politikákban mutatkozó különbségekkel magyarázhatók. A rák elleni küzdelemre irányuló európai terv átfogó célja az egyenlőtlenségek csökkentése a betegség minden szakaszában.

A Bizottság négy új uniós rákellenes tervet indít el annak érdekében, hogy támogassa a tagállamokat az egyenlőtlenségek kezelésében, a HPV-szűrés és a HPV elleni oltás javításában, valamint a rákos megbetegedésekben szenvedők támogatásában:

Az európai rákellenes terv az egyik kulcsfontosságú pillére az európai egészségügyi uniónak, amelyet Ursula von der Leyen elnök 2020 szeptemberében az Unió helyzetéről szóló beszédében jelentett be, egy biztonságosabb, ellenállóbb és jobban felkészült Európai Unió megteremtésére szólítva fel. A 2021-ben elindított rákellenes terv új uniós megközelítést határoz meg a rákmegelőzés, -kezelés és -gondozás terén, integrált, minden szakpolitikában érvényesülő egészségügyi megközelítés és több érdekelt felet bevonó megközelítés révén. Tíz kiemelt kezdeményezést és több intézkedést javasol a betegség minden szakaszával való megküzdésre, a megelőzéstől a rákbetegek és túlélők életminőségéig, azokra az intézkedésekre összpontosítva, ahol az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja biztosítani.

Az EU az egészségügyért program és más finanszírozási programok összesen 4 milliárd eurót különítettek el a rák elleni küzdelemre. 2021-ben az EU az egészségügyért program keretében két pályázati hullámot indítottak el, amelyek 16 új jelentős kezdeményezéshez vezettek. A következő, 2022-ra szóló munkaprogramot nemrégiben fogadták el, és az ismét jelentős számú intézkedést tartalmaz a rák kezelésére, ezúttal nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre és a diagnózisra

A rákellenes terv továbbra is összefonódik a Horizon Europe rákellenes küldetésével, biztosítva az ambiciózus kutatási célok és a reális szakpolitikai célok közötti koherenciát.

 

Forrás és bővebb információk:

 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_702

Tájékoztató

A rákellenes terv weboldala

Az EU szakpolitikai intézkedései a rák elleni küzdelem jegyében

Európai egészségügyi unió

A rákellenes rendezvény weboldala

Az európai rákellenes terv videói és fényképei

Rákkutatási Tudásközpont

A rák megelőzésével foglalkozó Horizon Europe pályázatok:

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/search?kereses_sz=HORIZON-MISS-2021-CANCER