Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A PITCCH ELSŐ VÁLLALATI FELHÍVÁSAI A ...

A PITCCH ELSŐ VÁLLALATI FELHÍVÁSAI A FEJLETT TECHNOLÓGIÁK TÉMAKÖRÉBEN

A H2020 INNOSUP által finanszírozott PITCCH projekt egy nemrégiben létrehozott összeurópai nyílt innovációs hálózat, amelynek célja a nagyvállalatok, valamint a Kis- és középvállalkozások (KKV-k) közötti strukturált együttműködés kiépítése, amely a fejlett technológiákon alapuló innovatív megoldások felgyorsulásához vezet.

 

Az első PITCCH felhívásokat olyan nagy cégek mutatják be, mint az Aptiv, az EFACEC, a Procter & Gamble, a Repsol, a Saint-Gobain, a SPIE és a Siemens Energy. Mindegyiküket azzal a céllal hívják össze a projektre, hogy megtalálják a legjobb megoldást a technológiai kihívásokra, és a nyílt innovációs megközelítés révén minden eddiginél meghatározóbb technológiai áttöréseket hajtsanak végre. A vállalati felhívások ezen fordulóján a KKV-k és az startupok 2021. március 1-ig nyújthatják be javaslataikat. A KKV-k 25.000 eurót és ingyenes (legfeljebb 40 órás) tanácsadási szolgáltatásokat kaphatnak az együttműködés, az egyeztetés, a moderálás, a technológiai tanácsadás és a pozícionálás terén azért, hogy együtt dolgozzanak a nagyvállalatokkal a következő felhívások egyikén:

 Az APTIV felhívása „Eye See szemüveg - távtámogatás” a fejlett gyártási és digitális technológiák témakörében

Az autóipari ügyfeleknek műszaki támogatása a gyáraikban világszerte egyre igényesebb mind a válaszidőt, az információ minőségét és a hatékonyságot tekintve. Az Aptiv olyan KKV-t vagy startupot keres, amely kifejlesztheti az Eye See szemüveget távoli és valós idejű technikai támogatáshoz és útmutatáshoz a termék implementációs problémáinak megoldására, ahol a többféle interakció válik lehetővé, növelve a válaszok minőségét és ezáltal az ügyfél-elégedettséget.

 Az EFACEC „Intelligens digitális transzformátor kezelési megoldás” felhívása a digitális technológiák, valamint a mikro- és nanoelektronika területén

Az EFACEC partnert keres egy költséghatékony és megbízható IoT hardver együttes fejlesztéséhez távfelügyelet céljából az összes olajba merített transzformátor digitalizálásához az intelligens hálózatok gyorsabb fejlesztése érdekében azért, hogy az energiaátállással kapcsolatos kihívásokat hatékonyabban kezelhessék. Ennek eredményeként a polcos standard megoldás esetén az „egy méret mindenkinek megfelel” elv alapján minden olajba merített transzformátorhoz felszerelhető és előre és utólag is.

 A Procter & Gamble felhívása: „Műanyagmentes újrahasznosítható csomagolás folyékony mosószerekhez” a fejlett anyagok és a nanotechnológia területén

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi műanyag szennyezi a földet, és hány termék csomagolásában található meg. A Procter & Gamble a folyékony mosószerek egyik fő forgalmazója. Felhívásuk célja a folyékony mosószer-csomagolások műanyag-használatának kiküszöbölése azáltal, hogy megkeresnek egy KKV-t vagy egy olyan startupot, amely alternatív anyagot vagy alternatív alakú csomagolást javasolhat, amely képes tárolni a folyadékokat. Ennek az anyagnak tekintettel kell lennie a papír újrahasznosításra, a műanyagmentességre és az újra-hasznosíthatóságra.

Repsol felhívása „Bio-indol a benzin-oktánfokozóhoz” az ipari biotechnológiában

Az EU vállalta, hogy 2030-ig 30% -kal csökkenti az ETS-n kívüli ágazatok CO2-kibocsátását, és a folyékony üzemanyagok továbbra is a közlekedésben felhasznált összes energia 93% -át képviselik. Az egyik lehetőség az, hogy a benzin oktánszámát 100 RON-ra emeljük, ami éves szinten 20 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményezné. A Repsol  KKV-t vagy startupot keres azért, hogy a bio-éterek helyett hatékonyabb bio-adalékanyagok új családjának kifejlesztésével az üzemanyag oktánszámát növelhesse.

Saint-Gobain felhívása „Csempefuga mint kerámia” fejlett anyagokban

A kerámia burkolólapok közötti fuga alkalmazása elsősorban a csempe mechanikai viselkedésének kiegészítéseként szolgál. A fogyasztói kereslet azonban az esztétikai összetevőit tekintve egyre szigorúbb. Saint-Gobain olyan KKV-t vagy a startupot keres, amelyik együttműködik egy olyan csempe fugázó habarcs kifejlesztésében, amely a színstabilitás, valamint a mechanikai ellenállás és a gombákkal és baktériumokkal szembeni ellenálló képesség szempontjából is a lehető legközelebb áll a kerámiához.

 A Siemens Energy felhívása „Klímabarát technológiai gőzellátás” az energiatechnológiákban

A Siemens Energy rendkívül hatékony gőzturbinákat gyárt. Annak ellenére, hogy gőzellátásukat részben már az éghajlatbarát energiaellátás biztosítja, mint a koncentrált napenergia vagy a biomassza, fosszilis tüzelőanyaggal is működnek. A Siemens Energy olyan KKV-t vagy startupot keres, amely innovatív technológiákat kínál a teljesen éghajlatbarát gőzellátási folyamat létrehozására.

 A SPIENyílt adatrendszerek az épület környezetéhez” felhívása a digitális technológiákban

A SPIE egy villamos- és egyéb infrastrukturális rendszerek telepítésére szakosodott nemzetközi vállalkozás. Van elképzelésük az e rendszerekből származó adatok integrálására, elemzésére és megjelenítésére a felhasználók tájékoztatása érdekében. A SPIE KKV-t vagy startupot keres egy nyílt platform közös fejlesztésére, amelynek célja információk / adatok összegyűjtése, integrálása, elemzése és vizualizálása a felhasználók energiagazdálkodásának és energiatakarékosságának megkönnyítése érdekében. A kihívás az építőiparra összpontosít, mivel jelenleg a létrehozott épületek 80% -a nem felel meg az öko-fenntarthatóság szempontjainak.

 

Forrás és bővebb információk: 

https://ec.europa.eu/easme/en/news/pitcch-first-corporate-challenges-advanced-technologies 

https://pitcch.eu/