Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A HUNGARY HELPS KÖZVETLEN UNIÓS FORRÁSOK ...

A HUNGARY HELPS KÖZVETLEN UNIÓS FORRÁSOK PÁLYÁZATAIRA KÉSZÜL, HOGY MÉG TÖBBET SEGÍTHESSEN

A MAGYAR FEJLESZTÉSI KÖZPONT KÉPZÉSÉN VALÓ RÉSZVÉTEL A JÖVŐBENI PÁLYÁZATOK SIKERÉNEK EGYIK PILLÉRE

Október utolsó napjaiban került sor a Magyar Fejlesztési Központ közvetlen európai uniós források pályázati rendszerét ismertető képzésére a Magyar Önkéntes Liga Egyesület szervezésében, amelyen a Hungary Helps Ügynökség is képviseltette magát.

 

A Hungary Helps Ügynökség Magyarország humanitárius segítségnyújtási programjának, a Hungary Helps Programnak a végrehajtó szervezete. A Magyar Kormány 2017 óta azzal a céllal működteti a programot, hogy kifejezze szolidaritását és humanitárius segítséget nyújtson a válsághelyzetben levő országokban, hozzájárulva az újjáépítéshez és a fejlesztésekhez.

A Hungary Helps támogatása eljutott már a Közel-Kelet, Afrika és Ázsia számos, természeti vagy ipari katasztrófák, illetve fegyveres konfliktusok, terrortámadások által sújtott országába. Az augusztusi libanoni robbanás után például egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással járult hozzá Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül a kármentéshez.

 

Mivel a Hungary Helps Ügynökség feladata, hogy nemzetközi humanitárius segélyprogramokon, adományokon és támogatási szerződéseken keresztül nyújtson gyors és hatékony segítséget, a közvetlen európai uniós források pályázat útján történő lehívása is fontos szerepet fog játszani a projektek anyagi hátterének megteremtésében.

 

Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

-        A Hungary Helps Ügynökség törvényben meghatározott kötelezettsége, hogy a nemzetközi fejlesztési terveken keresztül elérhető, valamint a közvetlen európai uniós forrásokat lehívja és becsatornázza projektmegvalósítási rendszerébe. Ebből kifolyólag, a Magyar Fejlesztési Központ által kidolgozott, a közvetlen európai uniós forrásokat, továbbá a pályázás folyamatát, beleértve a hatékony projektfejlesztést is, bemutató felnőttképzésén való részvétel logikus lépése volt a pályázatokra való felkészülésnek. A képzés minden olyan szervezet számára hasznos lehet, amelyik most ismerkedik a pályázás mikéntjével.

 

Az Ügynökség ezzel tulajdonképpen a jövőt készíti elő, hiszen miután lezárul a 2019-es alapítását követő két üzleti év, már pályázhat a közvetlen uniós forrásokra. Ezt a folyamatot erősíti többek között az is, hogy a Hungary Helps Ügynökség benyújtotta akkreditációs kérelmét az Európai Bizottság Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatóságához, valamint a csatlakozási igényét a „Practitioners´ Network for European Development Cooperation-höz”, ami az európai fejlesztési szervezetek együttműködési törekvéseit szolgáló platform. A Hungary Helps Ügynökség célja, hogy minél több forrást sikerüljön előteremtenie és eljuttatnia azokra a helyszínekre, ahol arra szükség van, így kifejezve a magyarok szolidaritását a világ válsághelyzetben levő régióiban.