MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Új európai Bauhaus: már...

Új európai Bauhaus: már lehet pályázni a 2022. évi díjakra

A Bizottság közzétette a 2022. évi Új Európai Bauhaus-díjak pályázati felhívásait. Az első díjak sikerén felbuzdulva, amelyeket tavaly összesen kétezren pályáztak meg, 2022-ben új inspiráló példákat várnak azokra a mindennapi életünket, lakókörnyezetünket és élményvilágunkat meghatározó átalakulásokra, amelyeket a kezdeményezés elősegíteni hivatott. Csakúgy, mint az első pályázat keretében, a 2022-es Új Európai Bauhaus-díjakat is a fiatal tehetségek által benyújtott olyan új vagy meglévő fenntarthatósági, inkluzivitással kapcsolatos és esztétikai projektek nyerhetik el, amelyek kézzelfoghatóvá teszik az emberek és a helyi közösségek számára az európai zöld megállapodást.

A díjakat a szép, fenntartható és inkluzív helyek kialakításához hozzájáruló projekteknek és ötleteknek ítélik oda, a következő négy kategóriában:

  1. a természettel való kapcsolat helyreállítása;
  2. az összetartozás érzésének újbóli megtalálása;
  3. azon helyek és emberek előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre;
  4. a hosszú távú, életcikluson alapuló és integrált gondolkodás előmozdítása az ipari ökoszisztémában.

A pályázatokat a kezdeményezés három alapvető értéke alapján bírálják el, ezek:

  1. a fenntarthatóság,
  2. az esztétika
  3. és a befogadás.

A Bizottság valamennyi tagállamból és a világ bármely részéről várja a pályázatokat, feltéve hogy a projektek/ötletek megvalósítási helyszíne az Európai Unióban található.

Mindegyik kategóriában két párhuzamos ágon lehet nevezni:

  1. az „Új Európai Bauhaus-Díj” az elmúlt két évben megvalósult, már létező projekteket díjaz; míg
  2. az „Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei” díj a 30 év alatti korosztályba tartozó fiatal alkotók koncepcióinak és ötleteinek ítélhető oda.

A zsűri által odaítélt 16 díjon kívül (kategóriánként és áganként egy-egy nyertes és egy-egy második helyezett) a közönség nyilvános szavazással két további díjazottat választhat a legjobb jelöltek közül. Az összesen 18 díjazott 30 000 euróig terjedő pénzdíjban részesül, valamint kap egy kommunikációs csomagot is, amely segíti kezdeményezéseinek továbbfejlesztésében és népszerűsítésében.

A pályázatok 2022. február 28-án, közép-európai idő szerint 19:00 óráig nyújthatók be. Bármilyen állampolgárságú és hátterű pályázók munkáit örömmel fogadjuk, ha elképzeléseiket, ötleteiket és projektjeiket az EU-ban fejlesztik ki, illetve fizikailag ott valósítják meg.

Az új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a formatervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_347

Kérdések és válaszok

Díjak

A Bizottság közleménye az új európai Bauhaus kezdeményezésről

Az Európai Bizottság kihirdeti az Új Európai Bauhaus-díjak nyerteseit (2021) 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: