MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Pedagógusok világnapja: A Bizottság...

Pedagógusok világnapja: A Bizottság új eszközzel segíti az általános és középiskolai tanárokat a digitális technológiák alkalmazásában

A pedagógusok világnapja alkalmából a Bizottság új online eszközt bocsát a tanárok rendelkezésére, amely segít nekik értékelni, hogyan használják a digitális technológiákat a tanítás során. A „SELFIEforTEACHERS” eszköz kérdéssora alapján az oktatók felmérhetik digitális készségeiket, és azonosíthatják, mely területeken van szükségük további képzésre és segítségre. Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos, valamint Simona Kustec, Szlovénia oktatási, tudományügyi és sportminisztere Ljubljanában hivatalosan is útjára indította az eszközt.

Az eszköz jelenleg angol, francia, német és szlovén nyelven érhető el, az elkövetkező hetekben pedig az EU összes hivatalos nyelvén jelennek majd meg hozzá verziók. 

Hogyan működik az új eszköz?

Az eszköz használatára minden általános és középiskolai tanár jelentkezhet. A regisztrációt követően a következő hat területen kell válaszolniuk a technológia használatával kapcsolatos állításokra:

  1. oktatás és tanulás,
  2. digitális forrásanyagok keresése, használata és létrehozása,
  3. a tanulás személyre szabása és a tanulók érdeklődésének felkeltése gyakorlati tanulás révén,
  4. értékelés és a diákok visszajelzései,
  5. kommunikáció és együttműködés a diákokkal, családjaikkal és a kollégákkal,
  6. a diákok digitális készségeinek fejlesztése.

A pedagógus ezután automatikusan létrehozott értékelést kap az elért eredményről (a „kezdőtől” az „innovátorig”), amely javaslatokat is tartalmaz arra, hogy hogyan érhetne el magasabb szintet. Az eszköz használata hasznos első lépés lehet az erősségek azonosításához, valamint annak meghatározásához, hogy mely területeken van szükség további szakmai fejlődésre és támogatásra. Minden tanár, aki elvégzi az önértékelést, oklevelet és digitális kitűzőt kaphat.

A tanárok egyénileg, de akár csoportosan is használhatják az eszközt, például az iskolájukon belül munkatársaikkal együtt, vagy a régiójukban vagy országukban dolgozó más tanárok csoportjával közösen. Ez segítheti az iskolán, iskolahálózaton, tanárképző intézményen vagy helyi oktatási hatóságon belüli tervezést.

A SELFIEforTEACHERS kérdéseire adott válaszok névtelenek, és semmilyen személyes adat nem kerül megosztásra. Az adatok nem a tanári teljesítmény értékelésére vagy rangsorolására szolgálnak, hanem arra, hogy a tanárok megtudhassák, hogyan építhetik be hatékonyan a technológiát a munkájukba, és hogyan segíthetik elő tanulóik digitális készségeinek fejlődését.

A SELFIEforTEACHERS kísérleti verzióját idén tavasszal öt ország (Észtország, Írország, Litvánia, Olaszország és Portugália) több mint 4000 tanárának részvételével tesztelték. A visszajelzések pozitívak voltak: a tanárok úgy vélték, hogy az eszköz értékes és releváns számukra. A Bizottság jelenleg forrás- és segédanyagokat dolgoz ki a tanárok számára, belefoglalva az eszközt saját szakmai tanulásukhoz használó tanárok bevált gyakorlatainak megosztását is.

Az Erasmus+ program forrásaiból finanszírozott SELFIEforTEACHERS eszközt a Bizottság fejlesztette ki az európai oktatási minisztériumokkal és szakértőkkel együttműködésben. A SELFIEforTEACHERS az európai oktatói digitális kompetenciakereten alapul, amely meghatározza az oktatók számára egyre inkább elengedhetetlen digitális készségeket. E kompetenciakeret hat területen 22 kompetenciát határoz meg, amelyeken hat jártassági szint érhető el a kezdőtől az innovátorig.

A SELFIEforTEACHERSdigitális oktatási cselekvési terv 13 intézkedésének egyike. A cselekvési terv célja, hogy segítsen az európai oktatási rendszereknek alkalmazkodni a digitális átalakuláshoz. Ezenbelül kulcsfontosságú a technológia hatékony oktatási és tanulási célú alkalmazásának támogatása. Ennek keretében először is a pedagógusokat kell képessé tenni arra, hogy a munkájuk során ki tudják használni a technológia adta lehetőségeket.

Az új eszköz a SELFIE eszközzel együtt is használható az egész iskolára kiterjedő digitális tervezéshez. A SELFIE, amelyet három évvel ezelőtti megjelenése óta 82 ország több mint 13 000 iskolájában 1,7 milliónál is többen használtak, az iskola egészére összpontosít. Az új SELFIEforTEACHERS eszköz a személyzet digitális készségeinek behatóbb elemzését teszi lehetővé. Az eredmények felhasználhatók azoknak a területeknek a meghatározására és rangsorolására, amelyeken további képzésre és támogatásra van szükség. 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4964

Tájékoztató: SELFIEforTEACHERS

SELFIEforTEACHERS eszköz

SELFIE eszköz  

Digitális oktatási cselekvési terv

Európai oktatási térség

Erasmus+

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: