MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 –...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK A TERMÉSZETVÉDELEM KATEGÓRIÁBAN: LIFE+SCALLUVIA – AZ ÁRTÉRI ERDŐK ÉS MELLÉKFOLYÓK ÉLŐHELYÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA A SCHELDT TORKOLAT ÁRVÍZVÉDELMI TERÜLETÉN, A KRUIBEKE-BAZEL-RUPELMONDE TÉRSÉGBEN

A „Kruibeke-Bazel-Ruplemonde” 690 hektár kiterjedésű területe Flandriában található, Kelet-Flandria tartomány és Antwerpen határához közel. A flamand hatóságok, a mezőgazdasági és természetvédelmi ágazatok érdekcsoportjaival folytatott együttműködés keretében itt valósítják meg a „Sigma tervet”. Az Antwerpen kikötőjének gazdasági fejlesztéséhez kapcsolódó terv céljai között szerepel egy ártér kialakítása, ami képes elnyelni a lakott területeket veszélyeztető árvizet, továbbá, ami természetesebbé, biztonságosabbá és megközelíthetőbbé teszi a Scheldt folyót. Ez a program része a Scheld torkolat kialakításáról szóló hosszú távú víziónak, amelyet Flandria és Hollandia hatóságai elfogadtak. Ugyancsak szükséges a lepusztított élőhelyek helyreállítása, különösen az ártéri erdők és a kis tavak esetében, amelyek kedvezőtlen védettségi állapotban vannak. A projekttel érintett terület az első és a legnagyobb árterület, amelyre a biztonság és a természetvédelem együttes figyelembevételével a Sigma terv kiterjed, így mintaként szolgálhat más projektek számára.

A LIFE+SCALLUVIA projekt fő célkitűzése az volt, hogy a Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (89.97 ha) egyik alterületét jó természetvédelmi állapotban levő, kiváló térséggé fejlesszék, ami árvízvédelmi és rekreációs területként funkcionál. A projekt 79.64 hektár ártéri erdőt és 10.23 hektár kis tavakkal borított területet kívánt helyreállítani különféle intézkedésekkel. Ennek a helyreállításnak jótékony hatást kell kifejtenie olyan értékes európai fajokra, mint a szivárványos ökle (Rhodeus amarus), a vágó csík (Cobitis taenia), a kékbegy (Luscinia svecica), a jégmadár (Alcedo atthis), a törpegém (Ixobrychus minutus) és a vörös gém (Ardea purpurea). Továbbá, a projekt keretében egy, a Kruibeke-Bazel-Rupelmonde térségre szabott speciális erdőgazdálkodási tervet kívántak bemutatni, szabályozni szándékozták a rekreációs tevékenységet egy hozzáférési tervel, valamint növelni akarták a nyilvánosság támogatását a fent nevezett akciók kivitelezéséhez, és önkénteseket kívántak bevonni.

A 2013-ban indult és 2018-ban befejeződött LIFE+SCALLUVIA projekt összes célját sikerült megvalósítani számos érdekcsoport közreműködésével, a természetvédelem, az árvízvédelem és a rekreáció szempontjainak együttes figyelembevételével a flandriai Kruibeke-Bazel-Rupelmonde egyik területén, Belgiumban.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4611

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: