MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ZÖLD...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ZÖLD MEGOLDÁSOK A VÁROSI LEVEGŐSZENNYEZÉS MÉRSÉKLÉSÉRÉÉRT

Európában a levegőszennyezés jelentős rizikófaktor az egészségre nézve. Az Európai Unió Horizon 2020 programja keretében finanszírozott, 2016 és 2019 között megvalósított iSCAPE projekt innovatív, költségtakarékos és zöld megoldásokat keresett a levegő minőségének javítására, különösen a városi környezetben.

 

A becslések szerint a levegőszennyezés évente körülbelül 800 000 korai halál okozója csupán az EU területén, és a legtöbb ember, kiváltképpen a városlakók rendszeresen ki vannak téve a levegő magasfokú szennyezettségének. Az Európai Bizottság egy ideje támogatja az innovatív, természet-alapú megoldások fejlesztését, amelyek a városi területek levegőszennyezettségének mértékét hivatottak csökkenteni. A cél, hogy ez jelentős hatással bírjon az uniós állampolgárok egészségére.

 

A három éven keresztül, EU-s támogatásból megvalósított iSCAPE kutatási projekt azért indult, hogy új módokat keressen az európai városok levegőminőségének javítására. Az első lépés a hat, projektben részt vevő városban, Bologná-ban (Olaszország), Bottropban (Németország), Dublinban (Írország), Guildfordban (Egyesült Királyság), Hasseltben (Belgium), valamint Vantaá-ban (Finnország) az volt, hogy létrehoztak egy részvételi, alulról felfelé építkező (bottom-up), az European Network of Living Labs által kidolgozott módszeren, az úgy nevezett „Living Labs-en” alapuló megközelítést. Ezt követően mérték a légszennyezettséget, majd zöld megoldásokat valósítottak meg és validálták azok hatását a partnerek széles körével szoros együttműködésben, beleértve a helyi hatóságokat, iskolákat és állampolgári csoportokat.

 

Az iSCAPE projekt tulajdonképpen azt célozta meg, hogy segítsen megbirkózni a városi levegőszennyezés csökkentésének kihívásával, valamint annak éghajlatváltozásra kifejtett hatásával, két különböző megközelítésen keresztül. Az első a levegőszennyezés passzív kontroll rendszerének kifejlesztése és megvalósítása volt, beleértve a határfalakat, fákat, bokorsorokat, zöldfalakat és tetőket, fotovoltaikus burkolatokat, zöld városi tereket, továbbá útgeometriai beavatkozásokat. A második, olyan intézkedések bevezetése volt, amelyek az EU állampolgárainak magatartásbeli változását ösztönözte, így például azt, hogy milyen közlekedési eszközt választanak (fenntartható városi mobilitás) vagy a szennyezettségi szint széles körű, az állampolgári részvételen keresztül történő megfigyelésével.

 

Az iSCAPE projekt világos bizonyítékot és adatokat szolgáltatott ahhoz, hogy kiderüljön, a zöld infrastruktúra milyen hatékony módja lehet a levegőszennyezés csökkentésének. Sikerült demonstrálni, hogy amennyiben jól vannak elültetve, a fákkal vegyített egyszerű sövények akár 50 százalékkal is képesek csökkenteni a szilárd halmazállapotú szennyező anyagoknak való kitettséget – ami igen jelentős.

 

Az iSCAPE projektben kidolgozott anyagok széles választéka ingyenesen elérhető a projekt weboldalán (https://www.iscapeproject.eu/).

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53185

https://cordis.europa.eu/project/id/689954

https://www.iscapeproject.eu/

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: