MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÚJ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÚJ ELJÁRÁS AZ AGYAGEDÉNYEK AZONOSÍTÁSÁRA A DIGITÁLIS KORBAN

Az agyagedény típusok töredékekből történő beazonosítása kulcsszerepet játszik a régészeti lelőhelyek környezetének kormegállapításában és megértésében. Egy új applikáció, amit az ARCHAIDE elnevezésű, európai uniós támogatásból, Olaszország vezetésével, valamint Izrael, az Egyesült Királyság, Németország, továbbá Spanyolország közreműködésével megvalósított projekt során 2016 és 2019 között fejlesztettek, nagymértékben megkönnyíti ezt az eljárást a régészek számára.

 

A régészek napi munkája a múlt minél alaposabb felfedezése, amiben az agyagedények alapvető jelentőséggel bírnak az archeológiai összefüggések értelmezését és időbeliségének megállapítását, valamint a gyártás, a kereskedelmi folyamatok és a társadalmi interakciók dinamikájának jobb megértését illetően.

 

Napjainkig a kerámiák azonosítása és osztályozása manuális úton történt, köszönhetően a szakemberek tudásának és az archívumokban, valamint a könyvtárakban világszerte fellelhető vaskos papírkatalógusok forgatásának.

 

Az ásatásokon, messze a könyvtáraktól és archívumoktól dolgozó régészek számára, akiknek gyakran nincs internet hozzáférésük, ez az eljárás rendkívül időigényes lehet. Mindazonáltal, köszönhetően az EU-s támogatásból kivitelezett ARCHAIDE projektnek, mindez megváltozni látszik.

 

A kutatók nagy lépést tettek előre a régészeti agyagedények beazonosítási módját illetően azáltal, hogy kifejlesztettek egy okostelefonon, tableten vagy asztali számítógépen használható új alkalmazást. A „deep-learning” (mélytanulás) technológiát alkalmazva, az applikáció használható ásatásokon vagy az ásatásokat követő elemzés során, abból a célból, hogy az agyagcserepeket automatikusan beazonosítsák egy egyszerű fénykép segítségével.

 

„Az applikáció lehetővé teszi a régészek számára, hogy egy be nem azonosított agyagedény darabot lefotózzanak egy okostelefonnal, a képet feltöltsék az ARCHAIDE adatbázisba, és összepárosítsák a már katalogizált agyagedény darabokkal egy automatikus mintázat- és alakfelismerő rendszeren keresztül” magyarázta Francesca Anichini, projekt koordinátor, az olasz pisai egyetemről. „Ez teljes mértékben át fogja alakítani az ásatásokon dolgozó régészek munkáját, jelentős idő- és forrásmegtakarítást eredményezve a számukra.”

 

Az ARCHAIDE projekt keretében ugyancsak létrehozták a régészeti agyagedény darabok nagy jelentőségű online adatbázisát, ami egyszerre interaktív és dinamikus. Amellett, hogy nagyon gyorsan szolgáltat információt, a régészeknek lehetősége van menteni, tárolni és megosztani az információt a rendszerben, lehetővé téve az adatok újrafelhasználását, valamint a tartalom költséghatékony és fenntartható kiterjesztését.

 

Az ARCHAIDE app letölthető az AppStore-ból és a GooglePlayből.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53585

https://cordis.europa.eu/project/id/693548

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: