MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: LAKÁSFELÚJÍTÁSOK...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: LAKÁSFELÚJÍTÁSOK A BOLYGÓ MEGMENTÉSÉÉRT

Európa szénlábnyomának csökkentésében alapvető fontossággal bír az energiahatékony épületek felújítása. Ebből a megfontolásból az EU H2020 programjának keretében támogatott, 2016-ban indult és várhatóan 2021 közepéig tartó 4RinEU projekt célja gyorsabbá és könnyebbé tenni a tatarozásokat, így segítve az otthonok energia-megtakarítását az emberek és a bolygó érdekében.

 

Az épület felújításokat hosszú ideje a stresszel, a késedelmekkel és a növekvő költségekkel azonosítják. Ez a rossz hírnév az egyik oka annak, hogy miért olyan alacsony a felújítások aránya Európában: az Európai Unióban évente az épületek kevesebb mint 1 százalékát tatarozzák.

 

Mindazonáltal, ha Európa csökkenteni akarja a szénlábnyomát, mind a lakó-, mind a nem lakás céljára használt épületek felújítása döntő szerepet fog játszani. Jelenleg, az EU-ban található épületállomány háromnegyede nem energiahatékony, ami azt jelenti, hogy az otthonok és a munkahelyek a legnagyobb energiafogyasztók, az elsődleges energiafogyasztás 40, a CO2 kibocsátás 36 százalékáért felelősek.

 

A kutatók becslése szerint a felújítások jelentős energiamegtakarítást eredményezhetnek. Ezért az EU által támogatott 4RinEU projekt csapata azon dolgozik, hogy átalakítsa a tatarozás folyamatát. Azt remélik, hogy a lakásfelújítások gyorsabbá és könnyebbé tételével arra ösztönzik majd az épület tulajdonosokat, hogy korszerűsítsék a bérlők otthonait, miközben az ingatlanjaik környezetbarátabbá válnak.

 

Roberto Lollini, az itáliai székhelyű Eurac Research cég projekt koordinátora szerint elsőként a projekt egyik legnagyobb eredménye egy lakóépület komplett felújítása a norvég fővárosban, Oslóban.

 

A 4RinEU csapata európai kereskedelmi partnereikkel közösen korszerű felújítási megoldásokat fejlesztett ki az ingatlanok energiafogyasztásának 60 százalékos mérséklése céljából, miközben komfortosabb lesz az épületek belső környezete a nyirkosság csökkenésével és a fűtés könnyebbé válásával.

 

A projekt során született megoldások között található egy intelligens mennyezeti ventilátor, ami meleg időben hűvösen tartja a lakásokat, egy fa épülethomlokzat, ami megbirkózik a hőveszteséggel és a kondenzációs problémákkal, valamint egy fűtési rendszer, ami víztechnológiát alkalmazva maximalizálja a hatékonyságot.

 

A projekt keretében ugyancsak kifejlesztettek három digitális projektmenedzsment eszközt a felújítási folyamat korszerűsítéséhez, a produktivitás javításához, továbbá az építőmunkások, a tulajdonosok és a bérlők közti kommunikáció jobbá tételéhez.

 

A 4RinEU módszerét az oslóin kívül két másik demó-felújítással tesztelik Hollandiában és Spanyolországban. Miután ez a két épület is elkészül, a projekt csapat megkezdi a felújításokat megelőző és az azokat követő energiafogyasztás összehasonlítását.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53605

https://cordis.europa.eu/project/id/723829

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: