MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Európa jövője, a jövő...

Európa jövője, a jövő Európája: Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE2021)

2021. október 8–9-ére három-négyezer fiatalt vár Strasbourgba a Parlament.  Idén a környezetvédelem, a koronaválság utáni helyreállítás, az emberi jogok és a demokrácia helyzete, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek kérdése áll majd a középpontban.   A fiatalok javaslatait napirendjére tűzi majd az Európa jövőjéről szóló konferencia. A rendezvényt nagy részben fiatalok szervezték, fiataloknak.

 

A „Miénk a jövő” mottóval fémjelzett 2021-es Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE) rengeteg vitának, műhelytalálkozónak, panelbeszélgetésnek, sportrendezvénynek, koncertnek és művészeti előadásnak ad otthont.

Az online programokba már hétfőtől (október 4.) be lehet kapcsolódni. Pénteken és szombaton (október 8-án és 9-én) az Európai Parlament strasbourgi épülete és az EYE-falu lesz az eseményekszíntere. A szervezők három-négyezer fiatalt várnak személyesen, illetve még többet a képernyők elé, az EYE 2021 platformra. Most először lehet majd ebben a hibrid formában követni a programokat. Tavaly a világjárvány miatt csak távoli részvételre nyílt mód.

Zöld Európát!

Az ENSZ novemberi klímakonferenciájának (COP26) felütéseként a környezetvédelem ügye és az éghajlatváltozás elleni küzdelem központi vitatéma lesz a rendezvényen.

A nyitóülésre pénteken 10 órakor kerül majd sor a Parlament plenáris üléstermében. Ezt kerekasztal-beszélgetések követik majd, ahol a résztvevők aktivistákkal, influenszerekkel és döntéshozókkal vitázhatnak a Parlamentben, az EYE-faluban és online. Bizottsági tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és más szakértőkkel lehet majd egyeztetni a digitális demokráciáról, a diszkrimináció elleni harcról, a munkaerőpiac járványhelyzet utáni alakulásáról, az európai zöld megállapodásról, a társadalmi egyenlőtlenségek kezeléséről és az ENSZ-klímakonferencia előkészítéséről.

A külügyek, az emberi jogok és az alapértékek szintén terítékre kerülnek. A résztvevők személyesen is megismerhetik Szvjatlana Cihanouszkaját, aki 2020-ban a belarusz ellenzék egyik prominens tagjaként többedmagával átvehette a Szaharov-díjat, és Oleg Szencov ukrán filmrendezőt, a Szaharov-díj 2018-as kitüntetettjét.

A kétnapos vitasorozat fő következtetéseit a szombat 17.00 órakor kezdődő záróünnepségen ismertetik majd a résztvevők. A programokról (köztük a péntek és szombat esti két szabadtéri koncertről) és az előadókról bővebb információk a rendezvény eseménynaptárában olvashatók.

A viták következtetései

Az EYE2021 az Európa jövőjéről szóló konferenciához kapcsolódó európai parlamenti ifjúsági konzultációs folyamat csúcspontja. Az Európai Parlamentpáneurópai ifjúsági szervezetekkel együttműködésben – 2021 májusától kezdve gyűjti a fiatalok Európa jövőjével kapcsolatos ötleteit a youthideas.eu platformon. A résztvevők különböző ötletbörzéken járják majd körbe ezeket a kétnapos rendezvényen. A javaslatokról először az EYE2021 alatt lesz nyilvános szavazás. Ezután összesítő jelentés készül róluk, amely az Európa jövőjéről szóló konferencia elé kerül vitára.

Részvételi lehetőségek

A rendezvényre 16 és 30 év közötti fiatalokat várunk: diákokat, egyetemi hallgatókat, már dolgozó fiatalokat, ifjúsági szervezetek tagjait, egyénileg vagy többedmagukkal. Az online és a helyszíni programokról a rendezvény platformján lehet tájékozódni, illetve azon keresztül lehet majd becsatlakozni a vitába.

Forrás és bővebb információk:

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20210924IPR13502/europa-jovoje-a-jovo-europaja-europai-ifjusagi-rendezveny-eye2021

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: