MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az Európai Innovációs és...

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet új lendületet ad az európai kulturális és kreatív ágazatok fenntartható helyreállításának és növekedésének

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, hogy tudományos és innovációs társulás formájában új innovációs partnerséget indít az európai kulturális és kreatív ágazatok és iparágak versenyképességének és növekedésének támogatása céljából. Az új partnerség elő kívánja segíteni ezen ágazatok gyorsabb talpraállását, illetve az építészetben, a kulturális örökségben, a formatervezésben, a divatban, a filmben, a zenében, a kiadói és előadó-művészeti tevékenységben, illetve a videojátékokban rejlő kiaknázatlan gazdasági lehetőségek kibontakoztatását.

Az EIT által koordinált tudományos és innovációs társulások 15 éves időtartamra szólnak. A Horizon Europe mintegy 300 millió euró összegű uniós forrást bocsát rendelkezésre két új tudományos és innovációs társulás létrehozására a jelenlegi, 2021–2027-es finanszírozási időszakban, amelyek azután további forrásokat mozgósíthatnak a magánszektor és a közszféra részéről. Az első ilyen program, a kulturális és kreatív ágazatok és iparágak tudományos és innovációs társulása hamarosan megkezdi működését.

A mai pályázati felhívás útjára indítja a „Kultúra és kreativitás” elnevezésű 9. EIT-társulást, amely várhatóan 2022 nyarától kezdi meg működését. A pályázati felhívások útján az EIT az érintett ágazatokban közvetlenül vagy közvetve érintett valamennyi partner – nevezetesen az üzleti szféra, a felsőoktatás, a kutatási szervezetek, a nem kormányzati szervezetek, a városok és a régiók – részéről várja a kulturális és kreatív ágazatokban az innováció és a fenntartható fejlődés előmozdítását szolgáló elképzeléseket és projekteket.

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. március 24. Az EIT november folyamán több információs webináriumot szervez az érdekelt feleknek, ahol azok többet megtudhatnak a pályázati felhívásról. A kiválasztott partnerek listáját 2022 júniusában teszik közzé.

Az EIT új „Kultúra és kreativitás” társulása ezenkívül vállalkozói képzési programokkal fejleszti az ágazat leendő szakembereinek vállalkozói készségeit, vállalkozásalapítási és akcelerátor-szolgáltatásokat kínál a legkiválóbb vállalkozásoknak, illetve innovatív termékeket és szolgáltatásokat támogat. Az új társulás célja emellett, hogy a kulturális és kreatív ágazatokat a regionális és helyi fejlesztési stratégiák szerves részévé tegye.

Az egyetemtől a vállalkozásig, az ötlettől a termékig, illetve a laboratóriumtól a piacig a teljes innovációs életciklust átfogó üzleti modellje révén az EIT több mint 100 000 diák képzését, 1400 termék piaci bevezetését és 3800 új vállalkozás indulását támogatta 2008-as indulása óta, melyek azután 3,9 milliárd euró külső forrást mozgósítottak.

Az EIT azáltal erősíti Európa innovációs képességét, hogy segít megoldásokat találni a sürgető globális kihívásokra, és támogatja a tehetséges vállalkozókat abban, hogy fenntartható növekedést és a szakképesítést igénylő munkahelyeket teremtsenek Európában. Az EIT egy uniós szerv, amely a Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogram kereteiben működik. Az EIT támogatásával dinamikus páneurópai partnerségek, ún. tudományos és innovációs társulások jönnek létre, amelyek keretében vezető vállalatok, kutatólaboratóriumok és egyetemek közösen keresnek megoldást a sürgető globális kihívásokra az éghajlatváltozástól az egészségügyön át a megújuló energiáig. A vezető partnerekkel együtt az EIT-társulás a következőket kínálja:

  1. vállalkozási ismeretekre alapuló diplomák és kurzusok Európa-szerte, amelyek a diákokból vállalkozókat faragnak: ennek példája Pálfi Dóra imagiLabs nevű vállalkozása, amely az EIT digitális társulásának támogatásával vezeti be a kódolás rejtelmeibe a fiatal nőket és lányokat;
  2. vállalkozásalapítási és akcelerátorszolgáltatások, amelyek új szintre emelik az ötleteket és vállalkozásokat: ennek példája a Northvolt, amely a világ legzöldebb lítiumion-akkumulátorait gyártja, az EIT InnoEnergy támogatásával;
  3. innovációvezérelt kutatási projektek, amelyek az ötletekből termékeket alkotnak, hidat teremtve a partnerek, a befektetők és a szakemberek között: ennek példája a Diabeloop – D4Kids, az 1-es típusú cukorbetegség hatékonyabb kezelését célzó, gyermekeket segítő mesterségesintelligencia-rendszer, az EIT-Health támogatásával.

Az EIT Európa legnagyobb innovációs ökoszisztémája, amely Európa-szerte több mint 60 innovációs központon keresztül közel 3000 vezető üzleti, kutatási és oktatási partnert és szervezetet köt össze.

Az EIT eddig nyolc különböző tudományos és innovációs társulást hozott létre, többek között az egészségügy, a digitális technológia, a feldolgozóipar, a városi mobilitás és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó innováció területén.

További információk:

EIT kultúra és kreativitás – 2021. évi pályázati felhívás

Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Kulturális és kreatív ágazatok

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5467

A pályázat a palyazatokmagyarul.eu honlapunkon:

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/4442

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: