MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A műanyaghulladék mennyisége és...

A műanyaghulladék mennyisége és újrahasznosítása az EU-ban (infografika)

Európában a műanyaghulladék közel egyharmadát hasznosítjuk újra. Infografikánkon összefoglaltuk a legfontosabb tényeket és adatokat a folyamattal kapcsolatban.

Az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés nagy mértékben megnövekedett - az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2018-ra ez 359 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is. A Covid19 miatt 2020 első felében a termelés hirtelen visszaesett, azonban az év második felére ismét helyreállt.

Az EU számos intézkedést tesz azért, hogy csökkentse a műanyaghulladék jelenlétét, de mi történik azzal mennyiséggel, ami ennek ellenére keletkezik? Hogyan lehet növelni az újrafeldolgozás mértékét?

A műanyaghulladék kezelése Európában

Európában az energetikai hasznosítás az egyik legnépszerűbb formája a műanyaghulladék megsemmisítésének, ezt követi az újrafeldolgozás. A keletkező műanyaghulladék mintegy 25% -a azonban hulladéklerakóban végzi.

Az újrahasznosítás miatt összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre. Korábban a szemét nagy részét Kínába szállították, de a műanyaghulladék behozatalára vonatkozó legutóbbi, kínai korlátozások valószínűleg tovább csökkentik az EU exportját. Ez azonban a műanyaghulladék égetésének és lerakásának fokozott kockázatát jelenti Európában. Az EU körforgásos és klímabarát módszereket igyekszik találni a műanyag hulladék kezelésére. Az, hogy a műanyaghulladék újrahasznosítási mértéke Európában igen alacsony, nemcsak a gazdaságot érinti rosszul, de a környezetre is negatív hatással van. A műanyag csomagolások körülbelül 95 százalékát például elveszítjük mindössze egyszeri használat után. 2019-ben a kutatók becslései szerint a műanyag előállítása és elégetése globálisan több mint 850 millió tonna üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe. 2050-re ezek a kibocsátások 2,8 milliárd tonnára növekedhetnek, amely hatékonyabb újrahasznosítással megelőzhető lenne.

Problémák a műanyaghulladék újrahasznosítása körül

A legfőbb tényező, amely megnehezíti a műanyagok újrahasznosítását, az az újrahasznosított termékek minősége és ára, a folyamathoz ugyanis sok újrahasznosított műanyagra van szükség, a szabályok szigorúak, az eljárás pedig drága. Ezért 2018-ban a műanyagok minösszes 6 százalékát használták fel erre a célra.

Az EU megoldásai az újrahasznosítás mértékének növelésére

2018 májusában a Bizottság javaslatot terjesztett elő a tengeri műanyaghulladék kérdésének kezelésére. Ennek része, hogy be kell tiltani az európai strandokon talált top 10 egyszer használatos műanyag termékek gyártását az unióban 2021. július 3-tól.zöld megállapodás részeként pedig 2030-ig meg kell oldani a műanyag csomagolási hulladék 55%-ának újrahasznosítását. Ehhez azonban további lépésekre van szükség, hogy a piac jobban megnyíljon az újrahasznosított műanyagok előtt.

Szükség van például:

  • a másodlagos műanyagok minőségének biztosítására
  • a piac és a vásárlók bizalmának megerősítésére
  • kötelező érvényű szabályok bevezetésére, amelyek előírják, hogy bizonyos termékekben milyen mértékben kell lennie újrahasznosított résznek
  • tagállamok ösztönzésére, hogy csökkentsék az újrahasznosított termékek áfáját.

 

Emellett az EP a műanyaghulladékok csökkentésére vonatkozó szabályokat is elfogadott:

 

Forrás és bővebb információ:

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20181212STO21610/a-muanyag-hulladek-mennyisege-es-ujrahasznositasa-az-eu-ban-infografika

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: