MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A LIFE négy új...

A LIFE négy új alprogramja

Az éghajlati válság kezelésére és Európa egyedülálló ökoszisztémáinak és biológiai sokféleségének védelme érdekében az EU számos ambiciózus intézkedést hozott. Ezek egyike az Európai zöld megállapodás, amelynek célja a tiszta, körkörös gazdaság felé történő elmozdulás, a biológiai sokféleség helyreállítása és a szennyezés csökkentése. Az új LIFE program kiegészíti az Európai zöld megállapodás célkitűzéseit azáltal, hogy támogatja az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiáját , a körforgásos gazdaság cselekvési tervét és a felújítási hullám stratégiát . Hozzájárul a Covid-19 járvány utáni zöld helyreállításhoz is .

További források és 4 új alprogram

Az Európai Bizottság csaknem 60% -kal növeli a LIFE program finanszírozását a következő időszakra. A LIFE négy új alprogramra is kiterjed: a természet és a biológiai sokféleség, a körforgásos gazdaság és az életminőség, az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás, valamint a tiszta energiára való áttérés. 

A természet és a biológiai sokféleség - több LIFE-projekt lesz, amely elősegíti Európa természetének védelmét, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez. Új „stratégiai természetvédelmi projekteket” is terveznek. Ezek elősegítik a természet és a biodiverzitás politikáinak általános érvényesítését más területeken, például a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben.

Ez az alprogram támogatja az EU madarakról és élőhelyekről szóló irányelveinek, valamint az EU 2030-ra vonatkozó biodiverzitási stratégiájának végrehajtását. Emellett elősegíti a Natura 2000 hálózat fejlesztését és hozzájárul az Invazív idegen fajokról (IAS) szóló rendelethez .

Az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás - az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az éghajlatváltozás ellenálló képességének növelése és az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos tudatosság növelése továbbra is kiemelt prioritás marad. 

Ez az alprogram segít áttérni a fenntartható, energiahatékony, megújuló energián alapuló, éghajlat-semleges és ellenálló gazdaságra.

E célból a LIFE projektek támogatni fogják a Bizottság Éghajlat - politikai tervét és annak éghajlat-semlegességi törekvéseit.

A körforgásos gazdaság és az életminőség - A LIFE projektek technológiákat és megoldásokat dolgoznak ki a körkörös gazdaság fokozása érdekében. A projektek magukban foglalják a hulladékból származó erőforrások visszanyerését, a víz, a levegő, a zaj, a talaj és a vegyi anyagok kezelése, valamint a környezetvédelmi irányítás területén. Ezek támogatják az EU körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét .

Ezen alprogram célja továbbá a környezet minőségének védelme, helyreállítása és javítása, akár közvetlen beavatkozások, akár más politikák révén.

A stratégiai integrált projektek (SIP) révén továbbra is végrehajtja, figyelemmel kíséri és értékeli az EU környezetvédelmi politikáját és jogszabályait.

A tiszta energiára való áttérés - ez az új kiegészítés az energiahatékonyságra és a kis léptékű megújuló energiákra irányuló LIFE projekteket finanszírozza, hogy támogassák a Tiszta energia minden európaiak számára csomagot .

Az új alprogram megkönnyíti az energiahatékony, megújuló energián alapuló, éghajlat-semleges és rugalmas gazdaság felé történő átmenetet, és az a célja, hogy felszámolja azokat a piaci akadályokat, amelyek akadályozhatják a fenntartható energiához való társadalmi-gazdasági átmenetet.

1992 óta a LIFE program mintegy 5 500 projekt szárba szökkenését segítette elő az EU-ban és harmadik országokban. A környezetvédelem és éghajlat-politika új cselekvési terve mostantól 2027-ig tart. A készülő LIFE-rendelet, a többéves munkaprogram és a kapcsolódó ajánlattételi felhívások részletei még megvitatás alatt állnak, és a megfelelő időben közzéteszik azokat.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/future-bright-future-life

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: