MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság 60 000...

A Bizottság 60 000 vasúti utazási igazolványt oszt ki az európai fiatalok körében

A BizottságDiscoverEU kezdeményezés keretében 60 000 18 és 20 év közötti európai számára biztosít ingyenes vasúti utazási igazolványt. Jelentkezni holnap, azaz október 12-én déltől október 26-án délig lehet. Az utazási igazolványok 2022-ben használhatók fel, amely egyben az ifjúság európai éve is. Az aktuális pályázati fordulóra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Kivételesen a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután az ő fordulóikat a Covid19-világjárvány miatt elhalasztották.

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. Mivel továbbra is bizonytalan, hogy a világjárvány miként fog alakulni, egy új mobil utazási igazolvány révén minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosítunk. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek. A Bizottság azt tanácsolja az utazóknak, hogy tájékozódjanak az esetleges utazási korlátozásokrólReopenEU honlapján.

A speciális igényű fiatalokat is határozottan ösztönözzük, hogy jelentkezzenek, és legyenek a DiscoverEU részesei. A Bizottság tájékoztatással és tippekkel segíti őket, és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással, például kísérő személy vagy segítő kutya rendelkezésre állásával stb. kapcsolatos költségeket.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítása – ezáltal pedig az európai zöld megállapodás támogatása – érdekében a DiscoverEU túlnyomórészt a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

A Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata nyomán indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést, amely később hivatalosan az új, 2021–2027-es Erasmus+ program részévé vált.

A DiscoverEU fiatalok ezreinek részvételével teremt európai szintű közösséget. A résztvevők, akik korábban nem ismerték egymást, a közösségi média révén felvették egymással a kapcsolatot, tippeket és helyi tudnivalókat osztottak meg egymással, és csoportokba szerveződtek, hogy városról városra utazzanak vagy egymást vendégül lássák.

A 2018–2019-es időszakban 350 000-en jelentkeztek az összesen 70 000 utazási igazolványra. A jelentkezők 66%-a első alkalommal hagyta el vonattal a hazáját. Sokan közülük emellett először utaztak szüleik vagy felnőtt kísérők nélkül, és többségük úgy vélekedett, hogy önállóbbá vált az utazás során. A DiscoverEU kezdeményezésnek köszönhetően a kontinens kulturális gazdagságával és Európa történelmével is jobban megismerkedtek. Emellett idegennyelv-tudásuk is bővült. Kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a DiscoverEU nélkül nem tudták volna finanszírozni utazási költségeiket.

2018 óta a DiscoverEU egykori és leendő utasai sokszínű és lelkes közösséget hoztak létre, amelynek tagjai az interneten és élőben egyaránt találkoznak egymással, hogy megosszák tapasztalataikat.

A résztvevőket arra biztatjuk, hogy a DiscoverEU nagyköveteivé válva népszerűsítsék a kezdeményezést. Ezenkívül arra is ösztönözzük őket, hogy a DiscoverEU hivatalos online csoportján keresztül lépjenek kapcsolatba utazótársaikkal, és osszák meg velük tapasztalataikat, valamint adjanak nekik tippeket, különösen kulturális élményeikkel, valamint azzal kapcsolatban, hogyan lehet a digitális lehetőségeket kihasználva, fenntartható módon utazni.

A pályázóknak feleletválasztós teszten kell számot adniuk az Európai Unióval és a fiatalokat megcélzó más uniós kezdeményezésekkel kapcsolatos általános ismereteikről. Ezenkívül azt is meg kell tippelniük, vajon hányan jelentkeznek ebben a fordulóban. Minél közelebb van a becslés a helyes válaszhoz, annál több pontot kapnak. A Bizottság ezek alapján állítja fel a pályázók rangsorát, amely alapján kiosztja közöttük a rendelkezésre álló utazási igazolványokat.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5105

DiscoverEU

Európai Ifjúsági Portál

Tájékoztató

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: