MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > 3 MILLIÓ EURÓS BERUHÁZÁS...

3 MILLIÓ EURÓS BERUHÁZÁS SZÜLETIK AZ MFK KEZDEMÉNYEZÉSÉBŐL

3 MILLIÓ EURÓS BERUHÁZÁS SZÜLETIK AZ MFK KEZDEMÉNYEZÉSÉBŐL

KIVÁLÓ SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ EU-S KONZORCIUM ALAKÍTJA KI A VALAHA LÉTESÍTETT LEGGAZDASÁGOSABB ADATKÖZPONT PROTOTÍPUST

Az Európai Unió által meghirdetett Horizon 2020 kutatási és innovációs program keretében valósul meg az észak-svédországi Boden városában az a magyar innovációra épülő beruházás, amelynek célja, hogy az egyik leghatékonyabb környezetbarát adatközpont jöjjön létre a valaha létesítettek közül.

A Boden Type Data Center One elnevezésű létesítmény felépítésén 2017. októbere óta többek között a magyar adatközpont és biztonságtechnikai specialista H1 Systems, a hűtésrendszereket gyártó EcoCooling, a Fraunhofer IOSB és SICS RISE North kutatóintézetek, valamint az adatközpontok fejlesztését támogató Boden Business Agency dolgozik. A mellett, hogy az innovatív projekt-koncepciót a magyar fél szolgáltatta, a H2020 programon keresztül támogatott beruházás azon kevesek egyike, amelynek esetében magyar KKV áll a megvalósítást lebonyolító konzorcium élén.

A helyi energia vállalatok nagyszabású adatközpont fejlesztési projektjeinek, valamint egy jelentős Facebook telephelynek is otthont adó Norbotten megye, és azon belül Boden városa különleges környezetet és lehetőséget biztosít arra, hogy a hűtésrendszerek üzembe helyezését, működtetését és karbantartását optimalizálják a szükséges technológiák és elemzések sajátságos összetételű alkalmazásával a hatékonyság növelése érdekében.

A projektet megvalósító pályázati konzorcium a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) kezdeményezésére jött létre, miután az MFK felhívta az érintett szakértők figyelmét a kiírt pályázatra, majd hathatósan hozzájárult a projekt validálásához, fejlesztéséhez, a szervezeti keretek létrehozásához, továbbá a legfontosabb információk összegyűjtéséhez.

Az MFK munkájának is köszönhetően, magyar közreműködéssel, a tervek szerint az év végére elkészülhet a 3 millió eurós beruházás eredményeképpen a Boden Type Data Center One, amelyet továbbiak követhetnek, akár hazai viszonyokra optimalizálva.

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: