MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > 2021. nyári gazdasági előrejelzés:...

2021. nyári gazdasági előrejelzés: Az újranyitás a helyreállítás motorja

Az Európai Bizottság által közzétett gazdasági előrejelzés szerint az európai gazdaságban a vártnál valamivel gyorsabb fellendülés következik be, mivel 2021 első negyedévében a gazdasági tevékenység meghaladta a várakozásokat, és a javuló egészségügyi helyzetnek köszönhetően a második negyedévben felgyorsult a világjárvány megfékezését célzó korlátozások feloldása.

A Bizottság azt prognosztizálja, hogy az EU gazdasága idén 4,8%-kal, 2022-ben pedig 4,5%-kal fog bővülni. Az előrejelzés szerint a reál GDP 2021 utolsó negyedévében visszatér a válság előtti szintre. Az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) előreláthatólag jelentős mértékben hozzájárul majd a növekedéshez: az eszköz által generált bővülés összértéke várhatóan az EU 2019. évi reál GDP-jének mintegy 1,2%-át fogja kitenni az előrejelzés távlatában.

Az erőteljes belföldi és külföldi kereslet, az emelkedő energia- és nyersanyagárak, egyes alkotórészek és nyersanyagok hiánya, valamint a kapacitáskorlátok miatti szűk termelési keresztmetszetek várhatóan felfelé ható nyomást gyakorolnak majd a fogyasztói árakra az idei évben. 2022-ben ez a nyomás valószínűleg fokozatosan mérséklődni fog. Ennek megfelelően az előrejelzés szerint az infláció idén átlagosan 2,2%, 2022-ben pedig 1,6% lesz az Unióban.

A növekedési kilátások az őket övező nagyfokú bizonytalanság és magas kockázatok ellenére összességében kiegyensúlyozottak. A koronavírus variánsainak megjelenése és terjedése által jelentett kockázatok alátámasztják az oltási kampányok felgyorsításának fontosságát.

Magyarországon az év elején folytatódott a világjárvány okozta sokkot követő gazdasági helyreállítás. A legfrissebb gazdasági mutatók azt jelzik, hogy a fellendülés vélhetően megtorpant a második negyedévben. Ennek részben az lehet az oka, hogy a gépjárműipari ellátási lánc működését folyamatos fennakadások nehezítették. A prognózis szerint az év második felében – a világjárvány lecsengésével és a gazdaság újraindításával párhuzamosan – ismét erőre kap majd a fellendülés. Ezt jelzi, hogy az utóbbi időben javult az üzleti és a fogyasztói bizalom. Az előrejelzés ennek fényében 2021-re 6,3%-os, 2022-re pedig 5%-os GDP-növekedést prognosztizál Magyarország esetében. Ami a harmonizált fogyasztóiár-index alapján mért infláció (HICP-infláció) mértékét illeti, a Magyarországra vonatkozó előrejelzés 2021-re 4,4%-kal, 2022-re pedig 3,3%-kal számol.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3481

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: