MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > 1000 nap, milliónyi siker

1000 nap, milliónyi siker

A közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes magyar pályázatok száma. 2014-ben a Magyar Kormány azzal a céllal hozta létre a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-t (MFK), hogy segítse a magyar nemzeti közösséget a közvetlen uniós források elnyerésében. Az alapítás óta eltelt 1000 nap, a kormányzati cél megvalósulását a társaság tevékenységének eredményszámai igazolják.

=

A Kiss Antal miniszteri biztos által vezetett Magyar Fejlesztési Központ tevékenységének középpontjában az a törekvés áll, hogy a közvetlen támogatású európai uniós programok széles körben ismertté és hozzáférhetővé váljanak, az azokon keresztül rendelkezésre álló források hatékony felhasználása megtörténjen. Cél, hogy minden magyarul beszélő eligazodjon a programok rendszerében, sikerrel induljon el, és nyerjen a pályázatokon.

A kormányzati cél megvalósulását igazolja, hogy a közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes magyar pályázatok száma. A Magyar Fejlesztési Központ munkájának is köszönhetően a 2014-ben elnyert 4,66 milliárd forinthoz képest 2016-ban 16,54 milliárd forint lett a magyar érdekeltségű pályázókra jutó támogatás összértéke a legismertebb közvetlenül pályázható európai uniós programokon.

Ezen túlmenően a társaság a közvetlen pénzügyi eszközök megszerzésére irányuló, a kormány által kijelölt profitorientált, operatív feladatait ellátva közreműködik volumenükben kiemelkedő, nemzetgazdasági szinten is jelentős, innovatív projektek menedzselésében. Ezt a feladatát az Európai Beruházási Bank magyarországi partnereként, a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött együttműködési megállapodás alapján látja el.

A Magyar Fejlesztési Központ magyar nyelven hozzáférhető, professzionális forráskereső és tájékoztató rendszere mára közismertté és elismertté vált a felhasználók körében, a pályázatokat ismertető honlapok több mint 1.000.000 oldalletöltéstértek el, a kapcsolódó Facebook-oldalak kedvelőinek száma meghaladja a 8500 főt. Kétéves működése alatt a ">www.palyazatokmagyarul.eu honlap a közvetlen európai uniós programok közel 930 dekódolt pályázatát tette hozzáférhetővé. A társaság ösztönző céllal – a pályázati jó gyakorlatok terjesztésére – online magazint is működtet: a ">www.nyeromagyarok.eu 139 sikeres magyar projektet mutat be, amelyek összértéke meghaladja a 26 milliárd forintot.

A Magyar Fejlesztési Központ legújabb szolgáltatásaként szeptember 22-től Android platformon futtatható mobilalkalmazás segíti a felhasználókat a közvetlen európai uniós forrásokat biztosító pályázatokra való felkészülésben. Az alkalmazás segítségével egy felületen érhetők el a Pályázatok Magyarul weboldalon közzétett valamennyi nyitott pályázati kiírás, a Magyar Fejlesztési Központ legfontosabb hírei, valamint a Nyerő Magyarok online magazin írásai.

Az elmúlt két évben a társaság saját képzési rendszerében eddig 30 képzési nap keretében 600 főt juttatott szaktudáshoz a közvetlen európai uniós pályázati rendszerről 10 határon túli helyszínen, valamint három képzési szinten hét rendezvény keretében Magyarországon.

Az Európai Unió Horizon 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programja által biztosított források pályázati folyamatában a Magyar Fejlesztési Központ nem csupán tájékoztatói, de összetett pályázatfejlesztői munkát végez. Több mint 500 személyes tanácsadás során mind ez idáig a társaság szakértői összesen 515 projektötletet vizsgáltak meg, és 51 olyan projektet azonosítottak, amelyeket érdemeseknek ítéltek arra, hogy fejlesztésük – ezzel a sikeres pályáztatásra való felkészítésük – megkezdődjön. Összességében eddig 54 pályázat beadása történt meg a társaság közreműködésével, több mint 10 milliárd forint összértékben, ebből közel 6 milliárd forint értékű pályázat értékelés alatt van. A már elbírált, sikeres pályázatok pedig a központ tevékenységének eredményeként másfél milliárd forintot nyertek el az Európai Unió közvetlen kifizetésű forrásaiból.

A Magyar Fejlesztési Központ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Földművelésügyi Minisztériummal konzorciumi partnerségben 2014–2017-re 1 millió euró összegű pályázatot nyert elMagyarország LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programon való hatékonyabb részvételének elősegítésére, valamint kezdeményezte a LIFE Önerőalap létrehozását, amelynek segítségével több mint 31 milliárd forint közvetlen kifizetésű forrás lehívására nyílik lehetőség.

A 2015-ben elindított Juncker-terv kritériumainak megfelelően fejlesztett projektek menedzselésében a Magyar Fejlesztési Központ kezdetektől fogva részt vesz. Az Európai Beruházási Bank a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonysági beruházások támogatására létrehozott, vissza nem térítendő forrást biztosító ELENA-programja mentén a társaság négy nagy projekt fejlesztésében működik közre. Ezenkívül a Magyar Fejlesztési Központ és a hazai, illetve a nemzetközi fejlesztési pénzintézetek – így a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank – közötti szoros szakmai együttműködés nyomán megkezdődődött annak a speciális finanszírozási modellnek a kialakítása, amely megteremti a hazai nagy infrastrukturális beruházások Juncker-tervhez való csatlakozásának lehetőségét, az államháztartási hiányt nem növelő finanszírozási platformok segítségével.

Mindezeken túlmenően a társaság a Magyar Kormány által rábízott feladatait végezve 1000 napos munkája során több, a magyar gazdaság számára kitörési pontokat jelentő iparágfejlesztési lehetőséggel találkozott. Ezek a lehetőségek magyar hagyományokon alapulnak, innovatívak, több iparág integrált modernizációját teszik lehetővé, megvalósításuk esetén elősegítik a következő időszak stratégiai, nemzetgazdasági szempontból kiemelt területeinek fejlesztését.

Budapest, 2017. szeptember 22.

Felvételek a sajtótájékoztatóról

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: