MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Veszélyben a tengeri élet:...

Veszélyben a tengeri élet: hogyan célozza hat LIFE projekt a megmentését

Az óceánok a világ legnagyobb ökoszisztémáját alkotják, de riasztó ütemben szennyeződnek és károsodnak, és ez pusztító hatással van a tengeri életre. Számos LIFE projekt keményen dolgozik ezen aggasztó tendencia megfordításán. Annak ellenére, hogy az EU a világ egyik legambiciózusabb tengeri környezetvédelmi törvényével rendelkezik, a túlzott tápanyagok, a víz alatti zaj, a műanyag és a túlhalászás továbbra is komoly probléma. Az alábbiakban bemutatunk hat LIFE projektet, amelyek mindent megtesznek azért, hogy megóvják és helyreállítsák értékes tengeri életünket.

LIFE+ Sambah

A delfinek félénk tengeri emlősök, balti-tengeri állományuk évtizedek óta csökken. A projekt keretében két éven keresztül adatokat gyűjtöttek ezekről az emlősökről, hangjaik élvonalbeli technológiával történő megfigyelésével. A csoport megállapította, hogy mintegy 450 példány van a Balti-tengeren, és ezek száma elsősorban a halászhálók és a szennyezés miatt csökken. A projekt megállapításai alapján a svéd kormány egy nagy, a balti-tengeri Natura 2000 hálózatot jelölt ki az emlősök számára. A projekt megközelítését más országok is használhatják, amelyek többet szeretnének megtudni saját tengeri életükről.

 LIFE Madeira Monk Seal

A mediterrán barátfóka az egyik legveszélyeztetettebb emlős a világon. A projekt célja a fóka ismertségének javítása és annak hosszú távú fennmaradásának biztosítása. Ebből a célból a projektcsapat felügyeleti rendszert állított fel annak megállapítására, hogy hány barátfóka van, hol élnek, hol táplálkoznak és milyen problémákkal szembesülnek. A csoport kidolgozott egy cselekvési tervet, amely intézkedéseket fogalmaz meg a fenyegetések kiküszöbölésére.

LIFE CETACEOSMADEIRA II

A bálnafigyelés egyre növekvő népszerűsége, valamint a hajók számának növekedése a Madeira-szigetek partjainál veszélyeztetik a palackos delfin túlélését. A projekt célja a delfint sújtó fenyegetés  enyhítése. A csoport sikeresen működött együtt a bálnamegfigyelő társaságokkal is, hogy javítsák a turisták számára szervezett túráik fenntarthatóságát.

LIFE BLUEREEF

A Kattegát szoros az egyik legrégebbi ökoszisztéma a földön, a zátonyok a biológiai sokféleség „hotspotjai”. Dániában azonban az évek során körülbelül 34 km² nagyságban használtak ki a zátonyokból származó sziklákat. A projekt célja a Kattegat-öbölben egy úgynevezett barlanglakó-zátony tengeri élőhelyének helyreállítása volt. A projekt ezt úgy valósította meg, hogy a természetes sziklákat egy norvégiai kőbányából szállította és a projekt területére helyezte. A munka azonnali hatással volt a halpopulációkra, mivel a tőkehalállomány 600% -kal nőtt.

LIFE DELFI

Amikor a delfinek csapdába esnek a halászhálókban, nem csak a saját életük kerül veszélybe, hanem más halaké is, akiket megesznek vagy akiknek sérülést okoznak. Ezenkívül a hálókat is károsítják, ami pénzügyi veszteségeket okoz a halászoknak. Az új LIFE DELFI projekt célja a delfinek-hálózatok közötti kölcsönhatások csökkentése. E célból a csapat mind akusztikus, mind vizuális delfin-visszatartó eszközöket helyez a vízbe. Ezenkívül kompenzációs rendszert kell létrehozni a delfinek által okozott gazdasági veszteségekkel küzdő halászok támogatása érdekében. Ezeket a halászokat arra is ösztönzik, hogy indítsanak delfinmegfigyelő túrákat.

LIFE MEDTURTLES 

A tengeri teknősök elsősorban a turizmus miatt veszítik el élőhelyüket, továbbá beleakadnak a halászeszközökbe. A sikeres LIFE EUROTURTLES projektre építve a LIFT MEDTURTLES célja a mediterrán teknős és a zöld tengeri teknős védettségi állapotának javítása tíz mediterrán országban. Azt is tervezik, hogy eltávolítják az elhagyott halászeszközöket a tengerfenékről, valamint a mentőszemélyzet és a halászok számára segítséget nyújtanak a sérült teknősök gyógyításában és kezelésében.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/marine-life-under-threat-how-six-life-projects-are-coming-rescue

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: