Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Változások a közvetlen európai uniós programokban ...

Változások a közvetlen európai uniós programokban 2021-től

A 2021 és 2027 közötti időszakban az Európai Bizottság a következő változtatásokat tervezi a közvetlen európai uniós programok rendelkezésére álló keretösszegekkel kapcsolatban.

Erasmus+

2019. május 30-án az Európai Bizottság elfogadta a következő Erasmus-programra vonatkozó javaslatát, amely szerint a 2021–2027-es időszakra szóló költségvetés a korábbi kétszeresére, azaz 30 milliárd euróra nő. Az Erasmus+ sikerére építve a következő program 12 millió ember számára biztosít tanulási és mobilitási lehetőségeket, szemben a jelenlegi program 4 millió emberével. A program elérhetőbbé válik a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok, valamint a kis és helyi szervezetek számára is. Fontos, hogy megmarad a program integrált jellege, tehát egyaránt kiterjed a formális, nem formális és informális tanulási módozatokra.

Horizon Europe

A Horizon 2020-programot a 100 milliárd euró költségvetésű Horizon Europe követi 2021-től. Az új program új szisztéma, az úgynevezett „blended financing” (vagyis befektetés és támogatás egyben) szerint fog működni. A befektetés és támogatás aránya különbözőképpen valósul majd meg – részint a pályázó kérésének megfelelően, részint azonban a pályázat bírálata végén kapott ajánlatnak megfelelően, amely meghatározza majd, hogy milyen támogatási és befektetési aránnyal valósíthatja meg a projektet. Ez fogja felváltani az SME Instrument Fázis 1,2,3 rendszerét oly módon, hogy a Fázis 1 gyakorlatilag megszűnik, a Fázis 2 és 3 pedig „egymásba tolódik”. Az új programok előreláthatóan már 2019 októberében elindulnak, így a Horizon 2020 utolsó két éve tesztidőszakban fog telni.

LIFE

A LIFE programot a korábbi kettő helyett négy alprogramra kívánják felosztani: a javaslat szerint a Természet és biodiverzitás alprogram keretében 2,15 milliárd eurót, a Körforgásos gazdaság és életminőség alprogram keretében 1,35 milliárd eurót, az Éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás alprogram keretében 950 millió eurót, a Tiszta energiára való átállás alprogram keretében 1 milliárd eurót lehet majd felhasználni. A jelenlegi Integrált Projektek folytatásaként Stratégiai Integrált Projekt és Stratégiai Természetvédelmi Projekt lehetőségek lesznek elérhetők.