Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Új zöld terv a hulladékgazdálkodás terén ...

Új zöld terv a hulladékgazdálkodás terén Európában

A fenntartható hulladékgazdálkodás kulcsfontosságú része minden zöld üzleti stratégiának. Egy svédországi székhelyű nemzetközi vállalat elindított egy LIFE projektet, amely bemutatja, hogy a vállalkozásból származó hulladék csökkentése hogyan védheti meg a környezetet, miközben növeli a profitot. Azokat a hulladékokat, amelyeket nem lehet újra feldolgozni vagy lerakni, általában égetőművekben égetik el, méreganyagokat szabadítva fel a légkörbe. A LIFE HaloSep kitalálta az ezen üzemekből származó veszélyes hulladék egy részének kezelését és újrafeldolgozását, ezzel körforgásos gazdaságot teremtve. Az EU keményen dolgozik azon, hogy a veszélyes hulladékot a lehető legbiztonságosabb módon kezeljék. Hatodik és hetedik környezetvédelmi cselekvési programjának célja annak biztosítása volt, hogy a gazdasági növekedés ne okozzon több hulladékot. Az EU hulladék-keretirányelve azt is elvárja a tagállamoktól, hogy a kommunális hulladékuk 50% -át és az építési hulladékuk 70% -át újrahasznosítsák. Ez év elején pedig az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodás részeként új körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet fogadott el. Ez a terv ösztönzi a fenntartható fogyasztást, hogy a felhasznált erőforrások a lehető leghosszabb ideig a gazdaságban maradjanak.

Staffan Svensson, a HaloSep AB elnöke és a LIFE HaloSep projekt igazgatósági tagja elkötelezett híve a körforgásos gazdaságnak. A LIFE-nek adott interjúban elmagyarázza, hogy a projekt eredményei hogyan változtathatják meg az európai hulladékgazdálkodást.

Meséljen a LIFE HaloSep-ről!

A projekt keretében megvizsgálju a hulladékégető művekből származó maradványokat, amelyek egyike a pernye. Ez a pernye veszélyes hulladéknak minősül, mivel kloridokat és nehézfémeket tartalmaz. Ezért speciális veszélyes hulladék lerakókba kerül. Csak Svédországban évente körülbelül 150 000 tonna pernye keletkezik. Ennek nagy részét hosszú ideig egy használaton kívüli mészkőbányába szállították Norvégiába, egy részét pedig a megszűnt sóbányákba Németországba. Ezután a föld alá temetik, és megfeledkeznek róla.

Mi a projekt fő célja?

Sürgősen csökkenteni kell ezt a veszélyes hulladékot, és ki kell nyerni az újrafelhasználható részeket. Ezzel csökkentenénk, vagy akár megszüntetnénk a hulladéklerakókba kerülő mennyiségeket. Célunk tehát egy körforgásos gazdaság létrehozása ebből a hulladékáramból. Ez az első alkalom, hogy egy projekt ezt ipari léptékben végzi. Azt tanácsolom más vállalkozásoknak, akik üzleti szempontból zöldebbé akarnak válni, hogy álljanak partnerkapcsolatban a terület elkötelezett szakértőivel. Ezenkívül létfontosságú, hogy olyan társunk legyen, mint a LIFE, amely támogatást nyújt a folyamat során.

Milyen intézkedéseket tettek e cél elérése érdekében?

Az elmúlt 18 hónapot a HaloSep folyamat építésével töltöttük Vestforbrændingnél - Dánia egyik legnagyobb hulladék-energia üzemében. Ez a létesítmény lehetővé teszi számunkra, hogy veszélyes hamut és sós vizet nyerjünk a pernyéből, amelyet biztonságos a környezetbe juttatni. Ezenkívül a hamuban lévő fém újrahasznosítható, a só pedig utak jégtelenítéséhez használható. Várakozásaink szerint 40% -kal kevesebb pernye kerül hulladéklerakóba, és reméljük, hogy megszűnik a mosófolyadék tisztításának szükségessége, amelyet eddig a szennyező anyagok eltávolítására használtak a hamuból. Ez akár 60%-kal csökkentené a költségeket, és csökkentené a hamu szállításának szükségességét, ami a kibocsátást is csökkenti. A folyamat során kevesebb vegyi anyagot is használnának, mint korábban.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/changing-rules-new-green-blueprint-waste-management-europe