Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Trencsén lesz Európa Kulturális Fővárosa 2026-ban

Trencsén lesz Európa Kulturális Fővárosa 2026-ban

Az Európa Kulturális Fővárosa Szakértői testület elnöke 2021. december 10-én jelentette be, hogy Trencsén városát ajánlották Szlovákiában az Európa Kulturális Fővárosa 2026 címre. A három kiválasztott szlovákiai város pályázatait értékelő független szakértőkből álló testület kétnapos találkozót követően Trencsént javasolta.

Az Európai Parlament és a Tanács Európa Kulturális Fővárosa akciót szabályozó határozatának megfelelően 2026-ban két Európa kulturális fővárosa lesz: egy Szlovákiában és egy Finnországban. A szlovákiai versennyel kapcsolatban a Szlovák Kulturális Minisztérium 2019. december 17-én kérte az érdeklődő városok jelentkezését. Nyolc város nyújtott be pályázatot a 2020. december 15-i határidőig: Besztercebánya, Hlohovec, Márton, Nyitra, Eperjes, Trencsén, Nagyszombat és Zsolna. Az előválogató találkozóra 2021. február 2-5-én került sor, és három város került a szűkített listára, és 2021. november 2-ig kellett benyújtaniuk jelentkezésüket: Nyitra, Trencsén és Zsolna.

A pályázatokat független szakértőkből álló testület vizsgálja meg. A szakértők közül kettőt az illetékes nemzeti hatóságok, a többit pedig az uniós intézmények és szervek (az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a Régiók Bizottsága) nevezik ki. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez jelenleg egy kétfordulós választás vezet: egy előválogató forduló (amelyet követően összeállítják a jelölt városok szűkített listáját) és egy végső kiválasztási kör körülbelül kilenc hónappal később (a címhez egy város ajánlott). A kiválasztott városokat ezután az érintett tagállam hivatalosan jelöli.

A kiválasztási kritériumok szerint a városoknak olyan erős európai dimenzióval rendelkező kulturális programot kell készíteniük, amely elősegíti a város érintettjeinek, valamint a különböző városrészeinek részvételét, és vonzza a látogatókat az egész országból és Európából. A programnak tartós hatásúnak kell lennie, és hozzá kell járulnia a város hosszú távú fejlődéséhez. A városoknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek az illetékes helyi hatóságok támogatásával és a projekt megvalósításához szükséges kapacitással.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két-három város viseli. A kitűntető címet Trencsén mellett 2026-ban a finnországi Oulu városa viselheti.

Európa soronkövetkező kulturális fővárosai az alábbiak:

A Covid-19 világjárvány miatt 2021-ben nem adták ki az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az 1985-ben indult Európa Kulturális Fővárosa Európa egyik legambiciózusabb kulturális projektjévé és az EU egyik legértékesebb tevékenységévé nőtte ki magát. A kezdeményezés céljai aktuálisabbak, mint valaha: lehetőséget biztosítani az európaiaknak egymás kultúrájának megismerésére, élvezni közös történelmüket és értékeit, átélni az ugyanahhoz az európai közösséghez tartozás érzését, fejleszteni az európai kulturális kapcsolatokat és partnerségeket, valamint hangsúlyozni a kultúra szerepét a városok fejlődésében.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/culture/news/trencin-to-be-the-european-capital-of-culture-2026-in-slovakia