Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > SIKERREL ZÁRULT AZ MFK HORIZON 2020 ...

SIKERREL ZÁRULT AZ MFK HORIZON 2020 KÉPZÉSE

SIKERREL ZÁRULT AZ MFK HORIZON 2020 KÉPZÉSE

Sikerrel zárult a Magyar Fejlesztési Központ öt alkalomból álló akkreditált képzése. A kurzus célja az volt, hogy megismertesse a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó kis- és középvállalkozókat az Európai Unió Horizon 2020 (H2020) keretprogramjának a logikájával és felépítésével, továbbá a pályázati folyamattal, hogy ezáltal hozzásegítse a résztvevőket a sikeres pályázatok elkészítéséhez.

A képzésen részt vevő kutatás-fejlesztésért felelős közép- és felső vezetők, projektmenedzserek és pénzügyi vezetők a fent nevezett téma keretében átfogó tájékoztatást kaptak arról, hogy kiknek és milyen projektekkel célszerű pályázatot benyújtani a H2020 égisze alatt, illetve hogyan fejleszthető egy innovatív projekt sikeres pályázattá. Az érdeklődők gyakorlati ismeretei bővültek a pályázati folyamattal, valamint a hozzá tartozó pénzügyi elszámolással és ellenőrzéssel kapcsolatos információkkal is.

Az akkreditált képzés hallgatói nagy elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértőktől tanulhatták meg a Horizon 2020 projektek menedzselésének speciális módját, továbbá megismerkedhettek Európa egyik legsikeresebb pályázatíró cégének, a spanyol Inspiraliának a projektfejlesztőjével, aki exkluzív tanácsadást nyújtott a legkiválóbb projektötlettel jelentkező résztvevőnek. Végül, a tartalmas képzési programot üzleti reggelik gazdagították a H2020-program által felölelt szakterületek képviselőinek a részvételével, ami hozzásegítette a jövőbeni pályázókat a kapcsolati tőkéjük bővítéséhez.

Az MFK Horizon 2020 akkreditált képzésének sikeres elvégzését követően a résztvevők Kiss Antal ügyvezető úrtól vehették át az újonnan megszerzett tudásukat tanúsító államilag elismert oklevelüket.

Az elégedett hallgatók a következőképpen foglalták össze az MFK Horizon 2020 akkreditált képzésén szerzett tapasztalataikat.

 

Pálvölgyi János, a Kürt Zrt. pályázatkezelési vezetője:

Elérte a célját az MFK képzésén való részvétellel?

- Sikerült elérni a céljaimat a képzésen. Már az oktatás ideje alatt alkalmam nyílt arra, hogy elbeszélgessek az MFK egyik partnerével egy fejlesztési elképzelésről. Nagyon inspiráló eszmecsere volt, amelynek során kiderült, hogy van is olyan nyitott pályázat, amire tudnánk jelentkezni az ötletünkkel.

Továbbá, sok olyan gyakorlati tanácsot kaptam, ami egy közelgő beszámolónk elkészítéséhez jelentős segítséget jelent. Ezenkívül nagyon érdekes volt megismerkedni a projektfejlesztés módszereivel. Az új ismeretek birtokában teljesen másképpen gondolok az eddig megfogalmazott projektötleteinkre. Látom, hogyan kell továbbgondolni azokat annak érdekében, hogy pályázatra vagy befektetésre alkalmassá váljanak.


Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

- A legfontosabbak a gyakorlati példák voltak, amelyeken keresztül megértettem, hogy a projektfejlesztők, a befektetők, valamint a pályázatot bírálók milyen szempontok alapján döntenek. Továbbá, említést érdemelnek a H2020 pályázati portálok kezelésével kapcsolatos gyakorlati tanácsok is, hiszen ezek számomra a napi munkavégzésben nyújtanak nagy segítséget.


Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

- Mindenképpen javasolnám. Elsősorban azoknak az ötletgazdáknak, akik forrásokat keresnek a terveik megvalósításához, hogy megtanuljanak a forrásokkal rendelkező piaci szereplők fejével gondolkodni. Így remélhetőleg több ötletből lesz innováció, majd pedig piacérett termék. Továbbá, szívesen ajánlom azoknak is, akik már nyújtottak be pályázatot vagy erre készülnek, és éppen ezért szükségük van a H2020 pályázati portálok kezelésével kapcsolatos tudásra, tapasztalatra.

 

Major Andrea projektvezető ötletgazda, az ARON-RCS, az Integrált Vasúti Multimodális Rendszert kidolgozó projektcsapat képviseletében:

Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

- A projektfejlesztéssel kapcsolatos ismeretek, az, hogy hogyan lesz egy ötletből pályázat. 


Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

- Igen. Javasolnám gyakorlatilag mindenkinek, aki H2020 pályázatokkal, projektekkel szeretne foglalkozni.

 

Gesztesi Béla, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum üzletfejlesztési igazgatója:

Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

- Aki egy pályázat megvalósítási folyamatában már részt vett vagy csak lehetősége volt betekintenie a pályázati dokumentációba, az tudja, hogy ez egy egymásra épülő rendszer. A képzés felépítése lehetővé tette, hogy megismerjük a forrásbevonás lehetőségeit, valamint a pályázatok sarokköveit.


Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

- Természetesen igen. Mindazoknak a döntéshozóknak és döntés-előkészítőknek, akiknek alapvető érdekük, hogy a projektötleteikhez külső forrást szerezzenek. A képzés azért is nagyon hasznos, mert egy egyszeri konzultáció nem lenne elégséges a rendszer mélységeinek a megismeréséhez.

 

Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Gazdasági és Innovációs Tanácsadó Kft. ügyvezetője:

Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

- A nemzetközi rendszerben is azonos mértékű a projektmegvalósítás komplexitása. Nagyon jól fel tudtam mérni az általunk kifejlesztett, alkalmazott és oktatott innovációmenedzsment rendszer H2020-programhoz való illeszkedését és a struktúrák által tükrözött gondolkodásmód azonosságát.


Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

Mindenképpen javasolnám a képzést másoknak is, mert a projektgenerálástól kezdve, a projekt megvalósításán keresztül az elszámolásig átfogó áttekintést ad a H2020 pályázatokról.