MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Sejt- és génterápia: az...

Sejt- és génterápia: az első EIC-ERC workshop - felvételek és előadások már elérhetőek

Az Európai Innovációs Tanács (EIC European Innovation Council) és az Európai Kutatási Tanács (ERC European Research Council) 2021. június 29-én tartotta első közös workshopját a gén- és sejtterápiáról. Az eseményről készült videók és prezentációk már letölthetők.

A workshopon részt vettek a gén- és sejtterápia területén tevékenykedő ERC ösztöndíjasok, az EIC gén- és terápiás projektek képviselői, valamint az EIC igazgatótanácsának és az ERC Tudományos Tanácsának tagjai. ( Napirend ).

A sejt- és génterápia dinamikus kutatási terület, amely az alaptudománytól a klinikai alkalmazásokig terjed, valamint az orvostudomány ígéretes területe. Ezért az EIC és az ERC ezt választotta az első közös workshop témájának.

A workshop célja az volt, hogy feltárjuk a feltörekvő tudományos irányzatokat és a tudományos áttörések lehetséges alkalmazási lehetőségeit egy olyan területen, amely mind tudósaink, mind sok ember élete szempontjából nagy jelentőséggel bír szerte a világon.

Az EIC-ERC közös fellépése megnyithatja az utat az ERC sejt- és génterápiás tudomány és az EIC ezen a területen meglévő innovációs intelligenciájának és képességeinek hatékony összekapcsolásához, ami potenciálisan az európai versenyképesség növeléséhez vezethet a sejt- és génterápia terén.

A Horizon 2020 keretében az ERC-támogatások elemzése azt mutatja, hogy a kutatók jelentős érdeklődést mutatnak a sejt- és génterápia iránt. Az ERC 2014 óta több mint 150 kutatási projektet finanszírozott ezen a területen, összesen több mint 300 millió euró értékben. 

A kutatók a sejt- és génterápiát különféle perspektívákból és módszerekből közelítik meg az tudomány minden területén, úgy a biológia, mind a fizika és a mérnöki oldalról. 

Ezek az ERC-projektek rendkívül fontosak az EU egészségügy, biotechnológia, nanotechnológia és fejlett anyagok terén fennálló prioritások szempontjából. 

A 2021 . évi első munkaprogramja keretében az EIC felhívást tett közzé a sejt - és génterápia feltörekvő technológiáiról. Az EIC Pathfinder Challenge célja olyan új, koncepción alapuló technológiákra összpontosító pályázatok finanszírozása, amelyek hozzájárulhatnak hatékonyabb sejt- és génterápiás (CGT) kezelések kifejlesztéséhez, valamint a legmodernebb technológiai megoldásokon túlmutató technológiai megoldásokra. amelyek kezelni tudják azokat a kihívásokat, amelyekkel a sejt- és génterápiás kutatóközösség és az innováción alapuló ipar jelenleg szembesül.

Az EIC és az ERC folytatja együttműködését. 2022-ben egy másik tematikus munkaértekezletre kerülhet sor, amely az energiatárolási technológiákat tárgyalja majd.

Nyilatkozatok: 

Utószó az EIC-ERC kapcsolattartó csoport társelnökeitől

Iordanis Arzimanoglou EIC programmenedzser összefoglalója

Forrás és bővebb információk:

https://eic.ec.europa.eu/news/cell-and-gene-therapy-first-eic-erc-workshop-recordings-and-presentations-available-now-2021_en

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: