MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > RELIONMED-LIFE: a tűzhal inváziójának...

RELIONMED-LIFE: a tűzhal inváziójának megakadályozása a Földközi-tengeren

A díszes tűzhal a világ egyik legmérgezőbb tengeri lénye. Egy olyan képzett vadász, amely elpusztíthatja az őshonos halállományokat és súlyosan befolyásolhatja az ökoszisztémákat. A RELIONMED-LIFE csapat eltökélt szándéka, hogy megállítsa az inváziós ragadozó előrehaladását a Földközi-tenger felé. A tűzhal először a 1980-as években hívta fel a világ figyelmét, amikor szabadon engedték az Atlanti-óceán nyugati részén. Ez utóbbi az egyik legnagyobb tengeri invázió volt, ahol az őshonos halfajok száma bizonyos helyeken 95% -kal csökkent. Az EU korlátozni akarja az ilyen invazív idegen fajok jelenlétét a vizeinkben. Ennek érdekében a biodiverzitással kapcsolatos 2030-as stratégiája célja az invazív idegen fajok által okozott veszély 50% -kal történő csökkentése. Eközben a RELIONMED-LIFE partnerei innovatív módszerekkel álltak elő, hogy megakadályozzák az Atlanti-óceán nyugati részén történt esemény megismétlését. A projekt tudományos koordinátora, Demetris Kletou számos fontos részletről beszámolt.

Hogyan indult a RELIONMED-LIFE?

Az egész 2013-ban kezdődött, amikor a tűzhalak megjelentek Ciprus partjainál. Tudtuk, hogy gyorsan kell cselekednünk, hogy megállítsuk. Összeállítottunk egy szakértői csoportot speciális tengerkutató intézetekből, egyetemekből és egy nem kormányzati szervezetből a támadás kezelésére.

Miért olyan veszélyes a tűzhal?

A tűzhal sokféle fajt eszik, és gyomruk etetéskor normál méretének akár 30-szorosa is kinyúlhat. Mivel a tűzhalak viszonylag újak a Földközi-tengeren, az őshonos halak nem ismerik fel őket ragadozókként, így könnyű célponttá válnak. Ezenkívül magának a tűzhalnak is kevés természetes ragadozója van, így populációik gyorsan szaporodhatnak. Ezek az invazív fajok jelentős csökkenést okoznak a helyi halpopulációkban, versenyképesek az őshonos ökoszisztémákkal a korlátozott erőforrások miatt, csökkentik a biodiverzitást és megváltoztatják az élőhelyeket. Ezen felül mérgező tüskéik megsebesíthetik a halászokat és az úszókat.

Mit akarnak elérni?

Szeretnénk az első védelmi vonal lenni a mediterrán tűzhal invázió ellen. Ehhez kifejlesztettünk egy mobil alkalmazást és egy online interaktív platformot, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a mediterrán térségben jelezzék a tűzhal észlelését - ez képet ad a számokról is. Ezen felül felállítottunk egy képesített búvárokból álló csoportot, akik rendszeresen eltávolítják a tűzhalakat a vízből.

Mesélne még a búvárcsapatról?

Körülbelül 100 önkéntes búvárokból álló csapatunk van, akiket röviden eltávolítási akciócsoportoknak vagy RAT-nek hívnak. Rendszeresen tartunk versenyeket, ahol megpróbálnak minél több tűzhalat elkapni.

Mi lesz a sorsa az elfogott tűzhalaknak?

A tűzhal íze nagyon jó és nagyon tápláló! Tehát a halat a népszerűsítjük helyi éttermekben, a weboldalunkon még tűzhal-receptek is találhatók. Arra is ösztönöztünk néhány kreatív helyit, hogy tervezzenek ékszereket tűzhal tüskékből és uszonyokból. Az elkészült darabok már kaphatók az üzletekben és a helyi piacokon. Mindez új munkahelyeket és kiegészítő jövedelmet jelent a helyiek számára, miközben tengeri ökoszisztémáinkat megóvjuk.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/preventing-lionfish-invasion-mediterranean

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: