Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS ALAPOKRÓL 3.

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS ALAPOKRÓL 3.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart a 2021-től induló többéves költségvetési ciklusára vonatkozó kutatás-fejlesztési keretprogram (FP9, Framework Programme 9) célkitűzéseivel összefüggésben. Az uniós polgárok 2018. március 8-ig mondhatják el véleményüket. Bővebb információ ITT.

 

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) számára kiemelt fontossággal bír a konzultáció, ezért arra biztatja a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó érdekelteket, hogy osszák meg gondolataikat.

 

Mészáros Mónika Alíz, a H2020 program EIC SME Instrument bírálói minőségében mondta el véleményét.

-          Kérjük, fejtse ki, milyen módon biztosítanak hozzáadott értéket a jelenlegi, kutatás-fejlesztéshez és innovációhoz, valamint a Kkv-k és az egységes piac területéhez tartozó uniós programok, illetve alapok a tagállamok által nemzeti, regionális és/vagy helyi szinten megvalósítható eredményekhez képest!

-          A közvetlen európai uniós forrásokból támogatott pályázatok, azaz amelyek nem a tagállamok társfinanszírozásában valósulnak meg nemzeti szinten, mint például a H2020, a COSME és az Erasmus+ programok keretében életre hívott projektek, számos hozzáadott értéket biztosítanak.

Mindenekelőtt, jellemző ezekre a pályázati felhívásokra a transzparencia, ami abban nyilvánul meg, hogy a finanszírozási időszak kezdetén az összes pályázati felhívás egyszerre megjelenik. Ez lehetővé teszi a pályázók számára, hogy bármely országban, időben fel tudjanak készülni a kihívásra. Továbbá, a mind konzorciumi, mind egyéni formában történő pályázás technikai folyamatát az is megkönnyíti, hogy a pályázatok elektronikus úton nyújthatók be. Ugyancsak említésre méltó, hogy a pályázatok támogatási intenzitása akár a 100 százalékot is elérheti, ami jelentősnek mondható a nemzeti, regionális, illetve helyi szintű pályázatokéhoz viszonyítva! 

Ezzel szemben, jó lenne, ha létezne egy olyan európai uniós platform, amelyen a különböző alapokhoz tartozó összes pályázati felhívás egységesen elérhető lenne. (A Magyar Fejlesztési Központ által működtetett Pályázatok Magyarul című honlap, a www.palyazatokmagyarul.eu, e tekintetben egyedülálló az Unióban, hiszen egy helyen gyűjti össze és teszi hozzáférhetővé a pályázatokat. – A szerk.)

Végül, de nem utolsó sorban, nagy előny, hogy a konzorciumi pályázatok tagjai az EU támogatásával bővíthetik a kapcsolatrendszerüket, a tudásukat és eltanulhatják a legjobb gyakorlatot a partnereiktől. Sőt, a nyertes pályázók marketing lehetőséget is kapnak, sikertörténeteiket az uniós intézmények széleskörűen terjesztik a saját költségvetésük terhére.

Ami a H2020 programot illeti, ennek a keretein belül tagállamokon átívelő, nagy volumenű projekteket támogatnak, ami lehetővé teszi, hogy a több tagországban vagy regionális szinten megjelenő problémákra közös megoldások szülessenek, köszönhetően a nemzetenként szerteágazó tudás és tapasztalat összeadódásának. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a H2020 keresztágazati együttműködéseket (mint például az agrárinformatika) is támogat, ami a globalizálódott világban elengedhetetlen, hiszen olyan megoldásokra van igény, amelyek egyszerre több iparágat szolgálnak.

Említést kell tenni az SME Instrument pályázati kiírásról is, amelynek a legszembetűnőbb hozzáadott értéke az, hogy egy KKV akár 2,5 millió euró támogatásban is részesülhet, 70 százalékos támogatási intenzitással.

Végezetül, a „Phase 2” pályázatok esetében, a kétlépcsős értékelési rendszer második szintjére, azaz a legjobbak közé jutott pályázók lehet ugyan, hogy nem válnak nyertessé, de egy, a brüsszeli szakértői (kockázati tőkésekből, üzleti angyalokból, EU intézmények képviselőiből, üzletfejlesztési és innovációs hálózatok tagjaiból álló) zsűri előtt tartott prezentációjuk során (amikor szaknyelven szólva „pitchelnek”) felfigyelhetnek rájuk és visszatérítendő forrásban részesülhetnek.

Mondja el véleményét, vagy beszélgessünk el róla a Magyar Fejlesztési Központ közeljövőben megrendezésre kerülő képzésein!

Bővebb információ: http://mfk.gov.hu/a-horizon-2020-logikaja-es-strukturaja.html