MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS...

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ AZ UNIÓS ALAPOKRÓL 2.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart a 2021-től induló többéves költségvetési ciklusára vonatkozó kutatás-fejlesztési keretprogram (FP9, Framework Programme 9) célkitűzéseivel összefüggésben. Az uniós polgárok 2018. március 8-ig mondhatják el véleményüket. Bővebb információ ITT

 

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) számára kiemelt fontossággal bír a konzultáció, ezért arra biztatja a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó érdekelteket, hogy osszák meg gondolataikat.

 

Dr. Erdő Sándor, az Erdő Pharma Kft. képviseletében a magyar KKV szektor egyik szereplőjeként, valamint a H2020 program „Egészség, demográfiai változások és jólét” bizottságának nemzeti szakértőjeként fejtette ki véleményét.

 

-          Kérjük, fejtse ki, milyen módon biztosítanak hozzáadott értéket a jelenlegi kutatáshoz és innovációhoz, valamint a Kkv-k és az egységes piac területéhez tartozó uniós programok, illetve alapok a tagállamok által nemzeti, regionális és/vagy helyi szinten megvalósítható eredményekhez képest!

-          A Horizont 2020 program hozzáadott értéke elsősorban a tagállami pályázók nemzetközi konzorciumi együttműködésében rejlik. Ez lehetővé teszi a kutatás-fejlesztés és innováció területén az intelligens szakosodást, valamint az európai léptékű interdiszciplináris megközelítést.

Ezen kívül, a H2020 program keretében a Kkv-knak és a vállalkozói lét előmozdításához nyújtott támogatás is kiemelt jelentőségű. Az Európai Unió pályázati feltételrendszere és egységes értékelési gyakorlata nagymértékben hozzájárul a nemzetközi versenyképesség javításához.

 

-          Kell-e módosítani vagy kiegészíteni a programok, illetve alapok célkitűzéseit az Ön által vizsgált szakpolitikai területen? Ha igen, milyen módosítások lennének szükségesek vagy kívánatosak?

-          A H2020 programhoz képest az FP9 programban hangsúlyosabban kellene megjeleníteni a demográfiai változásokra vonatkozó szakpolitikai törekvéseket, és növelni kellene a megvalósításukhoz szükséges forrásokat.

Továbbá, szükség lenne az új tagállamok (EU13) felzárkóztatását célzó eszközök bővítésére, hatékonyságának a növelésére is, tekintettel arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nem csökkentik számottevően a régi és új tagállamok közti különbségeket.

 

-          Hogyan lehetne tovább erősíteni az ezen a területen működő programok, illetve alapok közötti szinergiát a lehetséges átfedések, párhuzamosságok elkerülése céljából? Például, mérlegelné-e Ön egyes programok csoportba rendezését vagy összevonását?

-          A H2020 programban számos, a kutatás-fejlesztés és innováció területén működő szervezettelközösen meghirdetett és finanszírozott pályázat szerepel (például EURÉKA-Eurostars, COST, IMI). Ezek, a szinergiát célzó közös programok kevésbé hatékonyak, többek között azért, mert túlságosan elaprózzák a program finanszírozásában résztvevő társszervezetek forrásait.

 

-          Lenne további észrevétele a konzultációt illetően?

-          Az új EU-s tagállamok (EU13) körében a H2020 Kkv eszköz pályázatainak a sikerességét jelentős mértékben elősegítené, ha a benyújtás előtt egy előzetes értékelésre kerülhetne sor. Ennek érdekében, az FP9 program keretében célszerű lenne bevezetni egy új eszközt, amely az EU-s pályázatokat bíráló szakértők előzetes értékelésekkel kapcsolatos munkáját finanszírozná. Ez is hozzájárulna a pályázatokon eddig kevésbé sikeres tagállamok Kkv-inak a felzárkóztatásához.

Mondja el véleményét, vagy beszélgessünk el róla a Magyar Fejlesztési Központ közeljövőben megrendezésre kerülő képzésein!

 

 •  „A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. akkreditált képzési programja: fókuszban a Horizont 2020”
  Időpont: 5 x félnapos képzés, 2018. február 26., március 5., 12., 19., 26.
  Helyszín: Budapest
  Jelentkezési határidő: 2018. február 16.
  Bővebb információ ITT

 

 • „Új lehetőségek EU forrásokkal” c. akkreditált képzési program
  Időpont: 2018. március 5., 6., 7.
  Helyszín: Dobogókő
  Jelentkezési határidő: 2018. február 20.
  Bővebb információ, az MFK hivatalos honlapján található

 

Az MFK programjairól az alábbi e-mail címen érdeklődhet:
marik.helga@mfk.gov.hu

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: