Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Nyilatkozatok a Horizon2020 képzésen résztvevőktől

Nyilatkozatok a Horizon2020 képzésen résztvevőktől

Nyilatkozatok a Horizon2020 képzésen résztvevőktőlGONDOLATÉBRESZTŐ TEMATIKA ÉS HASZNOS GYAKORLATI ISMERETEK
Így nyilatkoztak a résztvevők az MFK Horizon 2020-képzésén tanultakról

A Magyar Fejlesztési Központban (MFK) november 9-től december 7-ig zajlott az az államilag elismert oklevelet nyújtó képzés (nyilvántartási szám: E-001696/2017/D001), amelynek témája a közvetlen európai uniós források megszerzésére irányuló, elsősorban Horizon 2020-pályázatok fejlesztése volt.

Az MFK úgy határozta mega tananyag összetételét, illetve az oktatási szemléletet, hogy azzal utat mutasson a kis- és középvállalkozásoknak, valamint nagyvállalatoknak a H2020-pályázatok szerteágazó témaköreiben, egyúttal pedig ráirányítsa a figyelmüket a felhívások számos lehetőséget rejtő tárházára és a finanszírozási formákra. Ugyancsak fontos célja volt a képzésnek, hogy a résztvevők elsajátítsák azt a speciális gondolkodásmódot, amely ahhoz szükséges, hogy egy innovatív ötletet sikeres pályázattá lehessen fejleszteni. A tanfolyam kompetenciafejlesztő és interaktív jellegű.

A H2020-képzés frissen végzett hallgatói a következőképpen nyilatkoztak az oktatás során szerzett tapasztalataikról.

Photel Kommunikációs Zrt., Müller Andrea, üzletfejlesztő

1. Elérte a célját az MFK képzésén való részvétellel?

Nagy várakozással érkeztem a képzésre, és nagyszerű volt megtapasztalni a kitűnő szervezettséget, felkészültséget az oktatás lebonyolításában. A strukturált tudás és rendszerező szemlélet, a különböző pályázatbírálók látásmódjának, gondolkodásmódjának elsajátítása új dimenziókat nyitott a számomra. Praktikus módszertanokkal ismerkedtem meg, amelyek azonnal beépíthetők a pályázatokra való felkészülés és a mindennapi projektmenedzsment-tevékenységeinkbe.

2. Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

Fontos felismerés volt a számomra, hogy az uniós pályázatokra egyszerűbben lehet kvalifikálni és sokkal életszerűbb a kritériumrendszer, mint ahogyan azt feltételeznénk. Említésre méltó, hogy nem papírokat kell gyűjtögetni egy pályázaton való elinduláshoz, hanem jövőbe mutató, innovatív projektekre van szükség.

A másik különleges tanulság volt az a logikai, de egyúttal szárnyaló gondolkodás, amit „out of the box”-nak is nevezhetnénk. Azaz, hogyan lehet kilépni a sablonos gondolkodásból és megvalósítani az elképzeléseinket.

Megmérettetni magunkat egy uniós pályázaton azt jelenti, hogy van elég bátorság bennünk ahhoz, hogy tanuljunk, fejlődjünk és jobbá váljunk mind a szervezet, mind pedig az egyén szintjén. Továbbá, a nemzetközi innovációs színtéren is szükséges bemutatkozni.

3. Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

Ez a képzés hiánypótló. Az MFK szakembergárdája világszínvonalúan felkészült. Minden, a kkv-szektorban tevékenykedő innovációval foglalkozó cég menedzsmentje számára létfontosságú az a tudás, ami elsajátítható a képzésen. Azoknak pedig különösen ajánlott, akiknek az önerőn kívül további forrásbevonásra van szükségük a fejlődéshez. Ráadásul, a képzés során átadott tudás jelentősen hozzájárul a hazai pályázati tevékenységek sikerességéhez.

Koritár Henriett, fejlesztéspolitikára szakosodott közszolgálati közgazdász

1. Elérte a célját az MFK képzésén való részvétellel?

Igen, az MFK képzésen való részvételem beváltotta a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat, igazán hasznosnak ítélem meg.

2. Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

A képzés során nagyon sok hasznos információ hangzott el, és ami engem a leginkább megragadott az az, hogy az érdekes tananyagot egy tökéletesen felépített tematika formájában, átlátható és világos logika mentén felépítve mutatják be az oktatók. Továbbá, lehetőség nyílik nemzetközi szakemberekkel történő konzultációra is. A képzés tartalma mellett említést érdemel a résztvevők köre és a gondosan összeállított csoportösszetétel, amely tartalmas és inspiráló szakmai eszmecseréket tett lehetővé.

3. Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért? 

Mindenképpen javaslom a képzést mindazoknak, akik érintettek az európai uniós pályázatokon való részvételben, esetleg nagyobb volumenű, külső forrásbevonást igénylő projektek megvalósításában.

Pécsi Tudományegyetem, Tóth Krisztián, projektmenedzser

1. Elérte a célját az MFK képzésén való részvétellel?

Igen, teljes mértékben. A célom kifejezetten a H2020-program lehetőségeinek a kihasználása érdekében új ismeretek megszerzése volt. Ez mind a projektfejlesztést, mind a projektmegvalósítást illetően megvalósult.

2. Az Ön számára mi volt a képzésen tanultak közül a legfontosabb?

A tanultak közül számomra a legfontosabb a projektfejlesztés szempontjából az, hogy mit érdemes hangsúlyosan és kevésbé hangsúlyosan bemutatni egy pályázatban, illetve milyen szemlélettel és megfogalmazásban. A megvalósítás tekintetében pedig az elszámolási szabályok gyakorlati alkalmazásának és az audittapasztalatoknak a megismerése.

3. Javasolná-e másoknak is a képzésen való részvételt, ha igen, kiknek és miért?

Igen, főleg a kis- és középvállalkozások képviselőinek, illetve a projektfinanszírozással foglalkozó munkatársaiknak.