MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Nyár a városban: zöld...

Nyár a városban: zöld infrastruktúra, hogy a városi térségek hűvösek legyenek

Az elmúlt 5 év forrósági rekordot döntött különös tekintettel Csehország, Spanyolország, Németország, Franciaország és Lengyelország városaira, de a heves meleg miatt Belgiumban, Olaszországban és Svájcban is közegészségügyi figyelmeztetéseket tettek közzé. A LIFE Tree Check csapata számos megoldást fejlesztett ki, amelyek segítségével Közép-Európa városai megbirkózhatnak a hőséggel.

Ez a szélsőséges időjárás várhatóan folytatódni fog, és az éghajlatváltozás miatt még tovább romlik. Sürgős megoldásokra van szükség, különösen a városi területeken. Annak érdekében, hogy Európa reagáljon erre a kihívásra, az Európai Bizottság 2021 elején kiad egy új uniós szintű alkalmazkodási stratégiát. Ez a stratégia az európai zöld megállapodás része, és a 2013-ban elfogadott jelenlegi sikeres tervre épül.

Hőszigetek

„A városokban a hőmérséklet több fokkal magasabb, mint a vidéken” - magyarázza Dita Tesařová a LIFE Tree Check projekt koordinátora. "A tudósok ezt a hatást" hőszigetnek "hívják, és ezt az összes épület, autó, aszfalt okozza a városi területeken, valamint a zöldövezet és a víz hiánya tovább erősíti."

A projektben Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából származó partnerek vesznek részt, akiknek közös célja a zöld infrastruktúra növelése városaikban. A zöld infrastruktúra lehet olyan természeti adottság, mint a fák és a víztest, amelyek széles körű ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak és megóvják a biodiverzitást. A tudósok, elemzők, valamint a városgazdálkodás és a zöld infrastruktúra szakértőinek csoportja megvizsgálta a négy partnerország nyolc kísérleti városát, hogy felmérje a helyzetet.

Azonnali felismerés

A nagyközönség számára olyan mobil alkalmazást fejlesztenek, amely nem csak a növények és fák meghatározott típusait ismeri fel fényképezéskor; azt is megmutathatja a felhasználó számára, hogy ezek a fajok hogyan javíthatják a város éghajlatát. Az alkalmazás jövő tavasztól lesz elérhető. A csoport létrehozott egy online adatbázist, amely a négy célország zöld infrastruktúra projektjeit tartalmazza. Példaként említhetők a zöld épületek, a növényzettel és borostyánnal borított zöld buszmegálló, vizes tetők és még egy fenntartható vízelvezető rendszer. Magánszemélyek és szervezetek jelentkezhetnek az Adapterra Díjra is, amely elismeri a leginkább inspiráló zöld infrastruktúra projekteket. A díjak várhatóan másokat is részvételre ösztönznek. Ezenkívül a faellenőrzési kézikönyvből bárki megtudhatja, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja városainkat és azok fejlődését. Képzési workshopok sorozatát kínálják nemcsak a törvényhozók, hanem a városfejlesztésben dolgozók számára is, és a saját zöld infrastruktúra projektek megkezdésén gondolkodók is részt vehetnek rajta.

A beruházások megtérülése

Az online eszköz, amelyet idén decemberben indítanak el, képes előre jelezni a különféle zöld infrastrukturális beruházások előnyeit egy adott város éghajlata szempontjából. Ez az információ fontos lesz a jogalkotók számára, ahhoz hogy az ilyen projektekbe történő befektetés szempontjából megfelelő döntéseket hozhassanak. Támogatást kínálnak azoknak a hatóságoknak is, akik ugyanezt akarják tenni.

„Nem változtathatjuk meg az időjárást, de megváltoztathatjuk a városunk kinézetét. Energiatakarékos épületek, zöld homlokzatok és tetők, bokrok, a fű és a víz tulajdonságai - mindegyik hozzájárul városunk hűtéséhez, kellemes és kényelmes helyet teremtve. Ki nem akar ilyen városban élni? " – fogalmazta meg Dita.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://ec.europa.eu/easme/en/news/summer-city-green-infrastructure-keep-urban-areas-cool

A LIFE TreeCheck projektet megvalósító konzorcium magyar tagjával készült interjúnk itt olvasható:

https://www.nyeromagyarok.eu/okotars-alapitvany.html

https://www.lifepalyazatok.eu/a-varosi-hosziget-hatas-csokkentese-a-zold-infrastruktura-fejlesztesevel-es-kiaknazasaval.html

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: