Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > NFM miniszteri biztos: európai léptékben kell ...

NFM miniszteri biztos: európai léptékben kell gondolkodni az uniós pályázatoknál

Budapest – Európai léptékben kell gondolkodni a közvetlenül Brüsszelnél pályázható uniós forrásokra, a pályázatokhoz meg kell találni az európai partnereket, mert az operatív programok 2020 után már nem lesznek elérhetők a jelenlegi mértékben – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerdán Budapesten, a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) európai uniós finanszírozási és exportlehetőségeiről tartott konferencián.

=

Kiss Antal, a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és az Enterprise Europe Network (EEN) által szervezett Money, money, money című konferencián úgy vélekedett, hogy az operatív programok kicsit elkényelmesítették a vállalkozói szférát, mert Budapesten keresztül egyelőre könnyebben elérhetők.

A miniszteri biztos emlékeztetett: az Európai Unió 960 milliárd eurót szán a 2014-2020-as ciklusban arra, hogy megmaradjon a világpiaci versenyképessége. Ebből meríthetnek a magyar kkv-k is, amelyek beléphetnek az összeurópai vállalkozásfejlesztési, innovációs, kutatás-fejlesztési rendszerbe. A Budapesten pályázható eszközökre, operatív programokra (mint például a GINOP – Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) 29,6 milliárd eurót kap Magyarország.

Kitért arra, hogy a közvetlen brüsszeli forrásokra 102 nyitott pályázat van a palyazatokmagyarul.eu honlapon magyar nyelven tematikus elrendezésben.

Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója kiemelte: a magyar gazdaság gerincét a kkv-k adják, a gazdasági növekedéshez a fejlesztésükre van szükség. A kereskedőház becsatornázza a piaci lehetőségeket, rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket és forrásokat a külpiaci megjelenéshez – mondta.

Az MNKH abban tud segíteni, hogy megmondja, melyik az a 3 ország, amire egy adott cégnek fókuszálnia érdemes – hangsúlyozta a kereskedőház vezérigazgatója. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, a kkv-k nem csak beszállítással, hanem a kutatás-fejlesztési együttműködéssel is be tudnak kapcsolódni a nemzetközi gazdasági együttműködésbe. A kormány fontosnak tartja megtartani az egyensúlyt a nagyberuházások Magyarországra hozatala és a magyar kkv-k segítése között – mondta.

Forrás: MTI