MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > NextGenerationEU: az Európai Bizottság...

NextGenerationEU: az Európai Bizottság sikeresen kibocsátotta az első zöldkötvényt a fenntartható helyreállítás finanszírozása érdekében

Az Európai Bizottság az első NextGenerationEU zöldkötvény kibocsátásával 12 milliárd eurót vont be, amelyből EU-szerte kizárólag zöld és fenntartható beruházások finanszírozhatók. A Bizottság a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátását hajtotta végre. A NextGenerationEU zöldkötvények révén az EU messze a világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátójává válik, jelentős lendületet ad a fenntartható pénzügyi piacok fejlődésének, és finanszírozza a világjárványt követő zöldebb uniós helyreállítást. A mai kibocsátás a jelentős túljegyzéssel és a kiváló árazási feltételekkel ígéretes kezdetét jelenti a NextGenerationEU zöldkötvény-programnak, amelynek volumene 2026-ig akár a 250 milliárd eurót is elérheti.

A 2037. február 4-én visszafizetendő 15 éves futamidejű kötvényt több mint 11-szeresen túljegyezték, a jegyzett volumen értéke meghaladja a 135 milliárd EUR-t. A kötvény iránt a befektetők széles köre fejezte ki érdeklődését.

A mai kibocsátást a NextGenerationEU zöldkötvény-keretének szeptemberi elfogadása tette lehetővé. A keret teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) zöldkötvény-alapelveinek – a zöldkötvények piacára vonatkozó standardnak –, és így bizonyossággal szolgál a befektetőknek afelől, hogy a bevont forrásokat zöld befektetésekre fogják felhasználni. A bevont források felhasználásáról és a NextGenerationEU zöldkötvények által finanszírozott kiadások környezeti hatásáról szóló bizottsági jelentés független felülvizsgálat tárgya lesz.

A NextGenerationEU zöldkötvények kibocsátásából származó forrásokat a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében zöld és fenntartható kiadások finanszírozására fogják felhasználni. A már jóváhagyott tervek támogatható beruházásai közé tartozik például a belgiumi energetikai átállással foglalkozó kutatási platform megvalósítása vagy litvániai szárazföldi szélerőművek építése.

A helyreállítási és rezilienciaépítési tervek keretösszegeinek legalább 37 %-át a zöld átállásra kell fordítani, sok tagállam azonban ennél is többet kíván tenni.

Ez az ötödik konzorciális ügylet a NextGenerationEU finanszírozási műveleteinek 2021. júniusi kezdete óta. A Bizottság emellett szeptember végén megtartotta az első NextGenerationEU kötvényárverést is. A Bizottság így kötvényekből eddig összesen 68,5 milliárd eurónyi hosszú távú finanszírozást tudott lekötni.

A 2021. szeptember közepétől zajló uniós kincstárjegy-árveréseken kibocsátott uniós kincstárjegyek eddig további mintegy 14 milliárd euró összegű forrásbevonást eredményeztek.

2021 folyamán a Bizottság összesen várhatóan mintegy 80 milliárd euró összegben bocsát ki kötvényeket, amit a 2021 júniusában közzétett, majd 2021 szeptemberében aktualizált finanszírozási terv szerint rövid lejáratú uniós kincstárjegyek egészítenek ki.

A Bizottság a szeptemberben közzétett 2021. évi részletes kibocsátási naptárnak megfelelően az év végéig még egy konzorciális ügyletet kíván lebonyolítani, amelyre novemberben kerül majd sor. A Bizottság rendszeres árveréseket is fog tartani, amelyek keretében uniós kincstárjegyeket és kötvényeket egyaránt értékesít.

A NextGenerationEU folyó árakon több mint 800 milliárd EUR összegű ideiglenes helyreállítási eszköz, amelynek célja Európa koronavírus-világjárványból való kilábalásának támogatása, valamint egy zöldebb, digitálisabb és reziliensebb Európa építésének elősegítése.

Finanszírozása érdekében az Európai Bizottság – az EU nevében – a tőkepiacokról von be mintegy 800 milliárd euró forrást a 2026 végéig hátralévő időszakban. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd euró összegű hitelfelvételi volument jelent.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5207

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: