Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Next Generation EU: Az Európai Bizottság ...

Next Generation EU: Az Európai Bizottság 250 milliárd euró értékű zöldkötvény kibocsátására készül a Next Generation EU keretében

Az Európai Bizottság független szakértők által értékelt zöldkötvény-kibocsátási keretet fogadott el, és ezzel fontos lépést tesz 250 milliárd euró értékű zöldkötvény tervezett kibocsátása felé, mely a Next Generation EU teljes értékpapír-kibocsátásának 30%-át teszi ki. A kibocsátási keret garantálja a befektetőknek, hogy a kötvényekből befolyt összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő projektek céljait szolgálják majd. A Bizottság jelentést fog tenni a projektek környezeti hatásáról.

A keret elfogadását követően a Bizottság már októberben kibocsátja az első zöldkötvényeket.

A Bizottság korábbi ígéretének megfelelően felülvizsgálta a helyreállítás 2021. évi finanszírozására vonatkozó tervét is, és megerősítette azt a szándékát, hogy idén összesen mintegy 80 milliárd euró értékben hosszú lejáratú kötvényeket, továbbá több tízmilliárd euró értékben rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket fog kibocsátani.

A kincstárjegyeket a Bizottság kizárólag árveréseken fogja értékesíteni, melyek közül az első szeptember 15-én lesz. A kincstárjegyeket jellemzően havonta kétszer, a hónap első és harmadik szerdáján fogják árverésre bocsátani. A kötvényeket árverés és konzorciális kibocsátás útján fogja értékesíteni a Bizottság. A ma közzétett kibocsátási naptár szerint a Bizottság főszabályként havonta egy kötvényárverést és egy konzorciális kötvénykibocsátást fog szervezni.

Az elfogadott keret világossá teszi a befektetői közösség számára, hogy a Next Generation EU céljait szolgáló zöldkötvény-kibocsátás révén előteremtett pénzforrásokat környezettudatos, a zöld átállást segítő projektek fogják felhasználni.

A Next Generation EU folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból való kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és reziliensebb Európa kiépítésének elősegítésére.

Tekintettel a végrehajtandó hitelfelvételi műveletek volumenére, gyakoriságára és összetettségére, a Bizottság követni fogja a nagy és gyakori kibocsátók által alkalmazott bevált gyakorlatokat, és diverzifikált finanszírozási stratégiát hajt végre.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_4565

Zöldkötvény-kibocsátási keret

Kérdések és válaszok a Next Generation EU eszköz céljait szolgáló zöldkötvény-kibocsátási keretről

A NextGenerationEU zöldkötvényei

Az EU mint hitelfelvevő

Európai helyreállítási terv